Lekki grill w domowym stylu, czyli kiełbasiano-warzywne szaszłyki według Ewy Olejniczak
Choć to jedno z najprostszych grillowych dań, jego siła tkwi w kolorze, aromacie i... kulinarnym sprycie. Ewa Olejniczak proponuje zestaw, który łączy lekkość warzyw, wyrazistość drobiowych kiełbasek i świeżość koperkowego dipu z jogurtu greckiego. Idealne na szybki obiad, kolację lub imprezową przekąskę.

Szaszłyki z kiełbaskami koktajlowymi i warzywami
Składniki:
- 12 drobiowych kiełbasek koktajlowych
- 3 papryki w różnych kolorach
- 1 cukinia
- 12 pomidorków koktajlowych
- 250 mililitrów jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- świeży koperek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić paprykę i cukinię w kostkę, kiełbaski przekroić zaś na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie warzywa i kiełbaski. Piec lub grillować przez 15 minut, aż składniki się zarumienią.
W międzyczasie jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podawać razem.