Łazanki – polska tradycja czy włoski eksport? O lasagnowych powiązaniach, Bonie i przepisach idealnych

Kamil Olek

Kamil Olek

Aktualizacja
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybamiAgencja WschódAgencja FORUM

Łazanki od... lasagne? Najprawdopodobniej, choć możliwości jest wiele

Od Bony, która kapusty nie przywiozła, po szafran i trufle we Lwowie. Dzieje łazanek w pigułce

Łazanki według Marii Ochorowicz-Monatowej w dwóch wersjach – z białym serem oraz z kapustą

  • 500 gramów mąki 
  • 1 jajko 
  • około 125 mililitrów letniej wody 
  • sól 
  • 500 gramów kiszonej kapusty (lub około 750 gramów kapusty świeżej) 
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła 
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 500 gramów mąki 
  • 1 jajko 
  • około 125 mililitrów letniej wody 
  • sól 
  • 250 gramów świeżego białego sera 
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 125 mililitrów kwaśnej śmietany 
  • masło 
  • bułka tarta 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?