Kuřecí řízek v těstíčku, czyli czeski kuzyn… kuzyna polskiego schabowego. Z przepisu Lenki Klimentovej

Redakcja
Kuřecí řízek v těstíčku to drobiowo-ziemniaczana wariacja na temat klasycznego czeskiego řízka – a więc kuzyna polskiego schabowego (ich wspólnym przodkiem jest bowiem legendarny Wiener Schnitzel). Tym razem mowa jednak o wersji Lenki Klimentovej – z kurczęcym filetem, zastępującym wykorzystywaną na ogół wieprzowinę, podanym w puszystym cieście z dodatkiem ziemniaków i cebuli. To danie, które nie sili się na nowoczesność i właśnie dzięki temu smakuje tak, jak powinno.

Kotlet z kurczaka w ziemniaczanym cieście
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 70 mililitrów mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy czeskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mleko, mąkę, musztardę oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszać, tworząc gęste, zwarte ciasto, w którym zanurzone zostanie mięso. Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety, oprószyć z obu stron solą i pieprzem, a następnie zanurzyć w przygotowanym cieście ziemniaczanym. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor i chrupiącą skórkę. Podawać gorące - najlepiej z klasycznymi czeskimi dodatkami.