Kurczak Marengo, czyli prawdziwa historia domniemanego przysmaku Napoleona

Kamil Olek

Kamil Olek

Kurczak Marengo
Kurczak Marengo123RF/PICSEL

Od bitewnej opowieści do restauracyjnej rzeczywistości, czyli o rzekomo napoleońskim kurczaku słów kilka

Kurczak Marengo – receptura inspirowana klasyką

  • 1,5-kilogramowy kurczak 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 400 gramów obranych i posiekanych pomidorów 
  • 100 mililitrów wytrawnego białego wina 
  • 150 mililitrów bulionu drobiowego 
  • 200 gramów pieczarek 
  • 1 liść laurowy 
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 
  • kilka kromek chleba 
  • kilka ugotowanych raków lub krewetek (opcjonalnie) 
  • 4 jajka (opcjonalnie) 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?