Kulinarna gra zespołowa. Salmon en croûte w wersji Cezarego i Joanny Trybańskich
Są dania, które wyglądają jak z restauracyjnego menu, a przygotowuje się je szybciej, niż zdąży się powiedzieć „kolacja dla gości”. Tak właśnie jest z tym przepisem Trybańskich – bo choć wygląda imponująco, to tak naprawdę tylko trzy składniki otulone złotym, chrupiącym ciastem francuskim. Łosoś, szpinak i feta – a wszystko w domowej, sportowo-kulinarnej odsłonie.

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200-300 gramów świeżego fileta z łososia
- 200 gramów mrożonego szpinaku
- 50-100 gramów sera feta
- 1 łyżka śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić masło i dodać mrożony szpinak. Smażyć, aż odparuje nadmiar wody. Dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wlać śmietanę i smażyć jeszcze chwilę. Odstawić do przestygnięcia. Łososia podzielić na dwa kawałki, skropić cytryną i oprószyć solą. Ciasto francuskie podzielić na dwie części, każdą ponacinać po bokach w skośne paski. Na środek nałożyć szpinak, pokruszoną fetę i kawałek łososia. Zapleść warkocz, formując rybę. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 180-200°C przez 30-40 minut, aż się zarumieni. Podawać na ciepło.