Klasyka w restauracyjnym wydaniu. Pierś z kaczki – "na różowo" – z sosem grzybowym i czerwoną kapustą

Redakcja

Redakcja

Pierś z kaczki
Pierś z kaczkiAI-generatedhalo tu polsat

Pierś kaczki z sosem grzybowym według Mateusza Gesslera

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 litr wody
  • 70 gramów soli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • 10 sztuk suszonych grzybów
  • 250 gramów świeżych grzybów
  • 150 mililitrów wywaru grzybowego
  • 250 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
  • 100 mililitrów białego wina
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • 100 gramów masła klarowanego
  • 55 gramów zimnego masła
  • natka pietruszki
  • 350 gramów czerwonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz