Klasyka na orientalną modłę, czyli polsko-azjatyckie gołąbki Mateusza Gesslera

Kamil Olek

Kamil Olek

Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Mini gołąbki wieprzowo-krewetkowe w sosie grzybowym

  • 300 gramów mielonej łopatki wieprzowej
  • 150 gramów surowych krewetek koktajlowych
  • 6 liści kapusty włoskiej
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 świeża papryczka chili
  • 1 jajko
  • 110 gramów masła klarowanego
  • 300 mililitrów bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sos sojowy
  • sos sriracha
  • shichimi togarashi
  • 200 mililitrów śmietany (o 30-procentowej zawartości tłuszczu)
  • 200 gramów borowików w całości
  • 80 mililitrów grzybowego sosu sojowego
  • 30 gramów musztardy dijon
  • grzyby shimeji
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz