Japońskie trójkąty szczęścia, czyli onigiri z tuńczykiem i inwencją Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Onigiri
OnigiriAKPA

Onigiri z tuńczykiem, ogórkiem i słodkim sosem sojowym

  • około 500 gramów ugotowanego ryżu do sushi 
  • 85 mililitrów octu ryżowego  
  • 4 łyżki i 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 150 gramów po odsączeniu) 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki majonezu  
  • 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego ogórka 
  • 4 arkusze nori 
  • 2 łyżki sosu sojowego  
  • 2 łyżki wody 
  • 2 łyżki mirinu ((opcjonalnie 2 łyżki octu ryżowego z 1 łyżeczką cukru)