Grzanki z podwójnie podgrzybkowym masłem, czyli jesienna uczta Jurka Sobieniaka
Choć grzanki bywają kojarzone z najprostszym możliwym jedzeniem - kromką chleba wrzuconą na patelnię czy do piekarnika - w rękach Jurka Sobieniaka stają się one daniem o wyraźnym charakterze i kulinarnym ciężarze. Zamiast klasycznego czosnku pojawia się bowiem podgrzybki w dwóch wersjach - świeże i suszone - które po połączeniu z masłem tworzą leśny, intensywny krem. Do tego dochodzi twarożek szczypiorkowy, złagodzony miodem i cytryną, przywodzący na myśl smak dzieciństwa, ale doprawiony tak, by brzmiał bardziej współcześnie.

W rezultacie otrzymujemy niby zwykłą grzankę, a jednak przystawkę, która świetnie odnajdzie się na jesiennym stole - prostą, swojską, lecz i wyrafinowaną.
Grzanki z grzybowym masłem i szczypiorkowym twarożkiem
Składniki:
- 250 gramów masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 mililitrów oleju rzepakowego
- 100 gramów suszonych podgrzybków
- 100 gramów świeżych podgrzybków
- 400 gramów serka śmietankowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- chleb
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny, odstawić na 3 minuty, a następnie połączyć z serkiem śmietankowym.
Suszone podgrzybki zmielić w młynku, świeże drobno posiekać i podsmażyć na oleju przez 2 minuty. Oba rodzaje grzybów połączyć, jeszcze chwilę poddusić, a następnie wymieszać z masłem w temperaturze pokojowej.
Kromki chleba posmarować masłem grzybowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią. Gotowe grzanki posmarować twarożkiem szczypiorkowym i udekorować świeżym szczypiorkiem.