Ewy Wachowicz alternatywa dla zwykłego burgera. Z pstrągiem lub serem prosto z Cypru

Kamil Olek

Kamil Olek

Spór o to, czy produkty bez mięsa nazywać można tak, jak te "mięsne" (przynajmniej w teorii) dotarł aż do Luksemburga, gdzie zajął się nim sam Trybunał Sprawiedliwości. I orzekł, że wolno, więc pozwalamy sobie i my. Konkretniej na alternatywę (a właściwie dwie) dla wołowego burgera. Co więcej – mięsną inaczej (wszak ryba to także mięso) i całkowicie bezmięsną. A wszystko to dzięki przepisom niezastąpionej Ewy Wachowicz.

Alternatywa dla burgera
Alternatywa dla burgera123RF/PICSEL

Fishburgery z pstrągiem w roli głównej

O tym, że historia burgera wcale nie zaczęła się w USA, a w Europie, nie trzeba nikogo przekonywać, wszak nazwa mówi nam wszystko (choć danie podawane ówcześnie w okolicach Hamburga niekoniecznie przypominało to, co dziś dostać można między innymi w lokalach sieci spod znaku złotych łuków). Kto jednak jako pierwszy postanowił zmielić rybę, uformować ją w kształt burgera właśnie, a następie włożyć między dwie części rozciętej bułki – nie sposób ustalić. Wiemy jednak, że za przykładem tej osoby poszła Ewa Wachowicz. I całe szczęście.

Składniki: 

  • 2 filety z pstrąga 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 szalotka 
  • 1 jajko 
  • sól, pieprz 
  • 1/4 kajzerki namoczonej w mleku 
  • koperek 
  • bazylia 
  • kolendra 
  • gałka muszkatołowa 
  • masło klarowane do smażenia 

Ponadto:

  • dowolne bułki 
  • sos tatarski 
  • sałata masłowa 
  • ogórek kiszony 
  • pomidor 

Sposób przygotowania: 

Filety obrać ze skóry, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek i szalotkę posiekać, a następnie wraz z jajkiem oraz odciśniętą z mleka kajzerką dodać do rybnej masy. Dokładnie wyrobić oraz doprawić solą i pieprzem.

Koperek i kolendrę posiekać, a liście bazylii porwać na mniejsze kawałki, po czym dorzucić do masy. Na końcu przyprawić gałką muszkatołową i formować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym klarowanym maśle.

Bułki przekroić na pół i podpiec na patelni grillowej (lub w piekarniku). Posmarować je sosem tatarskim, na jednej części ułożyć sałatę, burgery oraz pokrojone w plasterki ogórki i pomidory, a następnie przykryć drugą częścią.

Wegetariańskie burgery z halloumi, ananasem i sosem orzechowym

Halloumi to bodaj najpopularniejsza rzecz kojarząca się z Cyprem (no, może poza Afrodytą, jednak grecką boginię zostawmy tym razem w spokoju). Dzięki swojej unikalnej strukturze i charakterystycznemu, lekko słonawemu smakowi (a przy okazji i wysokiej zawartości białka) stanowi idealną alternatywę dla mięsa w wegetariańskich potrawach. Tak jest i w poniższym przepisie, gdzie towarzyszą mu niezwykłe dodatki (jak chociażby bałkański ajwar).

Składniki: 

  • 250 gramów sera halloumi 
  • 4 bułki maślane 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pomidor 
  • 1 awokado 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól sezamowa 
  • 1 ananas 
  • ajwar 
  • sałata 

Ponadto: 

  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Cebulę i pomidora pokroić w plastry, z awokado zaś usunąć pestkę, a następnie wyjąć miąższ i pokroić go plastry. Skropić całość sokiem z cytryny oraz przyprawić solą sezamową.

Ananasa obrać, a następnie pozbawić twardego środka i pokroić w krążki. Halloumi pokroić w plastry, a bułki przekroić na pół.

Pieczywo, ananasa i ser opiec na grillu (lub grillowej patelni).

W międzyczasie majonez dokładnie wymieszać z masłem orzechowym i cytryną.

Spody bułek posmarować ajwarem, a następnie ułożyć na nich liście sałaty. Wyłożyć sos orzechowy, a potem kolejno ananasa, halloumi i ponownie sałatę posmarowaną sosem. Ułożyć plastry pomidora, cebuli i awokado. Nakryć górną częścią bułki i spiąć całość patyczkami do szaszłyków.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas