Dżem, konfitura, a może keczup? Najlepsze pomysły na przetwory z jarzębiny

Beata Łajca

Beata Łajca

jarzębina
jarzębinaArcaionPixabay.com

Jarzębina - jakie ma właściwości i kiedy ją zbierać?

Przepis na dżem z jarzębiny z jabłkami i gruszkami

  • 1,5 kg owoców jarzębiny
  • 3 duże jabłka
  • 3 duże gruszki
  • niecały kilogram cukru
  • opcjonalnie - łyżka cynamonu

Jak zrobić konfiturę z jarzębiny

jarzębina
jarzębina
  • 2 kg jarzębiny
  • 2 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Przepis na keczup z jarzębiny

  • 0,5 kg jarzębiny
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 200 g cukru
  • 200 ml octu - jabłkowego lub spirytusowego
  • łyżeczka soli 

Nalewka z jarzębiny, czyli jarzębiak

  • 1 kg jarzębiny
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 250 g miodu
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?