Drożdżowa choinka z serową niespodzianką (i to w dwóch wersjach), czyli święta w pół godziny

Kamil Olek

Kamil Olek

Aktualizacja

Większość świątecznych przepisów, w tym i te najpopularniejsze – sprowadzić można do jednego, wspólnego mianownika. Tym razem nie chodzi zaś o smak czy tradycję, ale o... czasochłonność. Lepienie pierogów, przygotowywanie sałatek, wypiekanie makowców i innych specjałów – wszystko to zajmuje często wiele godzin, których to nie wszyscy mają w nadmiarze. Remedium? Świąteczne, choć niekoniecznie konwencjonalnie, przekąski, jak choćby drożdżowa choinka – tym razem w formie zwanej z angielskiego "pull apart bread", czyli "odrywanym chlebkiem". Będzie szybko, prosto, ale przede wszystkim smacznie.

"Rwana" drożdżowa choinka
"Rwana" drożdżowa choinkatiktok.com/@healthylittlepeach123RF/PICSEL

Na pewno nie będzie jednak nudno, poniższa receptura w rzeczywistości jest bowiem podwójna i pozwala na przygotowanie nie jednej, a dwóch wersji – nieco ostrzejszej, z sosem pomidorowym, a także tej odrobinę słodszej (choć wciąż wytrawnej), podawanej z żurawiną.

A! Jeszcze jedno. Choć nasz przepis zakłada użycie gotowego ciasta, to – rzecz jasna – można wyczarować samodzielnie. Niechybnie jednak receptura przestanie wtedy należeć do kategorii "szybkich". Życie zaś trzeba sobie czasami ułatwiać – szczególnie w święta.

"Rwana" drożdżowa choinka w dwóch wersjach

Wersja pierwsza: 

Składniki: 

  • 500 gramów gotowego ciasta na pizzę 
  • 150 gramów żółtej mozzarelli i 100 gramów cheddara (opcjonalnie 250 gramów mozzarelli i 1/2 łyżeczki płatków chili) 
  • 20 gramów masła 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu 
  • 400 gramów krojonych pomidorów z puszki 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Gotowe ciasto na pizzę rozłożyć na blacie, a następnie pokroić je na kwadraty (o około 5-centymetrowym boku).

Mozzarellę i cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach (opcjonalnie zetrzeć samą mozzarellę, po czym wymieszać ją z 1/2 łyżeczki płatków chili).

Na środku każdego kwadratu ciasta umieścić po 1 łyżeczce mieszanki serów. Dokładnie zlepić brzegi, formując kulkę, upewniając się przy tym, że ser jest dokładnie otoczony warstwą ciasta. Gotowe kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w kształt choinki.

Masło rozpuścić i dodać do niego posiekany ząbek czosnku oraz pietruszkę i rozmaryn. Wymieszać i posmarować połową przygotowanego masła surowe jeszcze bułeczki.

Piec je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut (aż staną się złociste).

W międzyczasie pozostałe dwa ząbki czosnku posiekać, po czym przesmażyć przez kilkanaście sekund na oliwie. Dodać pomidory z puszki oraz chili, oregano i bazylię. Doprawić całość solą, pieprzem i cukrem, a następnie gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Całość zblendować.

Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować resztą masła i podawać z pomidorowym sosem.

Wersja druga:

Składniki:

  • 500 gramów gotowego ciasta na pizzę
  • 200 gramów sera camembert
  • 20 gramów masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 50 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 200 gramów żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 50 gramów cukru
  • 50 mililitrów soku z pomarańczy
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Gotowe ciasto na pizzę rozłożyć na blacie i pokroić na kwadraty (o około 5-centymetrowym boku).

Camembert pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekanymi orzechami włoskimi.

Na środku każdego kwadratu ciasta umieścić porcję camemberta z orzechami. Dokładnie zlepić brzegi, formując kulkę, upewniając się przy tym, że ser jest dokładnie otoczony warstwą ciasta. Gotowe kulki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w kształt choinki.

Masło rozpuścić, dodać do niego miód i dokładnie wymieszać. Surowe jeszcze bułeczki posmarować cienką warstwą masła z miodem (mniej więcej połową całości).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut (aż staną się złociste).

Żurawinę, cukier, sok z pomarańczy i szczyptę gałki muszkatołowej umieścić w rondelku i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby owoce delikatnie rozgnieść łyżką.

Po wyjęciu z piekarnika bułeczki posmarować resztą masła i podawać z żurawinowym sosem.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas