Domowy obiad pod Andami, czyli sekretny przepis na "marchewkowego" kurczaka według Juana Carlosa Castro

Kamil Olek

Kamil Olek

Pod tym niepozornym tytułem kryje się nie tylko wyjątkowe w swej prostocie danie, ale i niezwykła historia. Martin Gimenez Castro dzieli się bowiem przepisem, który przypomina mu smaki dzieciństwa, spędzonego w argentyńskiej Mendozie, u podnóża Andów. Jego ojciec, czyli rzeczony Juan Carlos, choć na co dzień pochłonięty pracą, w weekendy przemieniał domową kuchnię w przestrzeń kulinarnych eksperymentów. To właśnie wtedy na stole pojawiały się dania będące połączeniem prostoty i wyrafinowania, takie jak i soczysty kurczak ze złotą, chrupiącą skórką, połączony z pełnym słodyczy marchewkowym sosem. Dziś Martin przekazuje ten przepis dalej, aby smak zrodzony w Argentyny, trafił także na polskie stoły.

Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Martin Gimenez Castro
Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Martin Gimenez CastroJacek KurnikowskiAKPA

Czym jednak jest ów kukurydziany kurczak? Nazwa pochodzi od sposobu karmienia ptaków, który nadaje ich mięsu wyjątkowej delikatność oraz subtelnie złocistego odcienia. Podobny wybór w argentyńskich domach był niemal naturalny – od zawsze doceniano tam bowiem lokalne produkty o nieprzeciętnym smaku. I choć sam przepis nie jest klasykiem argentyńskiej kuchni, idealnie wpisuje się w ducha jej prostoty i harmonii, tworząc danie pełne autentycznego, rodzinnego ciepła.

Kukurydziany kurczak w marchewkowym sosie

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka kukurydzianego ze skórą
  • 1 kilogram marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 biała cebula
  • 500 mililitrów śmietanki (o 30-procentowej zawartości tłuszczu)
  • sól, pieprz
  • biały ryż

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej, a następnie usmażyć filety z kurczaka od strony skóry, aż uzyskają złoty kolor i chrupiącą skórkę. Przewrócić je na drugą stronę, dodać posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut, mieszając. Marchewkę zetrzeć w tym czasie na drobnych oczkach tarki, po czym dodać na patelnię i kontynuować smażenie na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas (przez około 10 minut).

Kiedy marchewka zacznie mięknąć, wlać śmietankę i gotować, aż warzywa staną się zupełnie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dodać odrobinę wody (lub bulionu), aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Całość doprawić solą i pieprzem.

Danie podawać z dodatkiem ugotowanego ryżu. ¡A comer!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas