​Cztery rzeczy, których – prawdopodobnie – nie wiecie o czekoladzie (i receptura z takową... na słono)

Kamil Olek

Kamil Olek

Czekolada
Czekolada123RF/PICSEL

Waluta, która wyrosła na drzewach Nowego Świata

Czekolada z apteki. O słodyczy... na receptę

Kolor czekoladowy, czyli czerwony. Przynajmniej kiedyś

Czekolada w wersji wytrawnej? Tak - i to nie tylko w Meksyku

Cinghiale in dolceforte, czyli dzik w czekoladowym sosie

  • 1 kilogram mięsa z dzika (opcjonalnie innej dziczyzny lub wołowiny) 
  • 500 mililitrów czerwonego wina 
  • 1 marchew 
  • 1 cebula 
  • 1 łodyga selera naciowego 
  • 5 jagód jałowca 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 goździki 
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 50 gramów gorzkiej czekolady (o minimum 70-procentowej zawartości kakao) 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 60 mililitrów czerwonego octu winnego 
  • 50 gramów rodzynek 
  • 30 gramów orzeszków piniowych 
  • 30 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • sól, pieprz 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?