Pyszny makaron z fetą, bobem i orzechami. Obiad gotowy w 20 minut
Lato, lato, lato czeka - nucimy sobie pod nosem starą piosenkę, planując wakacyjne wypady i chwile relaksu. Ale nawet gdy pracujemy, możemy wycisnąć z lata mnóstwo smaków i zapachów. Na przykład, gotując 20-minutowy, pyszny, genialny w smaku makaron z bobem, fetą i orzechami.

Wiele osób ma na punkcie bobu prawdziwego "fisia". Każdego roku społeczność "bobożerców" z satysfakcją informuje w mediach społecznościowych o rozpoczęciu sezonu na bób. Wraz z tym ogłoszeniem Instagram zalewa fala zdjęć pokaźnych bobowych posiłków. Najczęściej są to kopczyki bobu gotowanego w wodzie, rzadziej - prażonego.
Dania z bobu w "halo tu polsat"
W "halo tu polsat" pisaliśmy już o alternatywach dla bobu z wody - przepisy na sałatkę z bobu z cytryną i miętą, hummus po polsku, czyli pastę z bobu oraz pyszne kopytka z bobu znajdziecie tutaj.
Także nasi szefowie kuchni w studio programu szykowali pyszne dania z bobem - Mateusz Gessler przygotował czarnego dorsza z miętowym bobem i maślanym kuskusem, a Jurek Sobieniak zaskoczył nas wege burgerem z bobu z grillowanym bakłażanem i salsą pomidorową.
Dziś pora na szybkie danie obiadowe - przyjemne połączenie ulubionego makaronu, fety, mięty i orzechów.
Przepis na makaron z bobem, fetą, miętą i orzechami
Składniki (na 2 porcje):
- 150-200 g makaronu (np. penne, fusilli, farfalle)
- 250 g ugotowanego i obranego bobu
- 100 g sera feta (możesz też użyć koziego lub ricotty)
- garść świeżej mięty (drobno posiekanej)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny lub skórka z cytryny
- ok. 40 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pistacji lub nerkowców) - możesz je wcześniej podprażyć
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente, odcedź i zachowaj 2-3 łyżki wody z gotowania. Ugotuj bób i obierz ze skórki.
- Orzechy podpraż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż będą lekko złote i pachnące. Odstaw.
- Na oliwie możesz lekko przesmażyć przeciśnięty czosnek, ok. 30 sekund.
- W misce wymieszaj makaron, bób, oliwę z czosnkiem, sok z cytryny, pokruszoną fetę, miętę i podprażone orzechy.
- Dodaj 2-3 łyżki wody z makaronu, żeby wszystko lepiej się połączyło.
- Dodaj pieprz i - tylko jeśli trzeba - sól (feta i orzechy są dość intensywne). Na koniec posyp świeżą miętą i ewentualnie dodatkową porcją orzechów na wierzch.
Jeśli chcesz danie wegańskie: zamień fetę na wegański ser lub pomiń, a dodaj więcej orzechów i odrobinę płatków drożdżowych. Do makaronu z bobem możesz też dodać rukolę, pietruszkę lub natkę kopru dla świeżości.