Pyszny makaron z fetą, bobem i orzechami. Obiad gotowy w 20 minut

Beata Maj

Beata Maj

Makaron z fetą i bobem
Makaron z fetą i bobem123RF/PICSEL

Dania z bobu w "halo tu polsat"

Przepis na makaron z bobem, fetą, miętą i orzechami

  • 150-200 g makaronu (np. penne, fusilli, farfalle)
  • 250 g ugotowanego i obranego bobu
  • 100 g sera feta (możesz też użyć koziego lub ricotty)
  • garść świeżej mięty (drobno posiekanej)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny lub skórka z cytryny
  • ok. 40 g posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, pistacji lub nerkowców) - możesz je wcześniej podprażyć
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Ugotuj makaron al dente, odcedź i zachowaj 2-3 łyżki wody z gotowania. Ugotuj bób i obierz ze skórki. 
  • Orzechy podpraż na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż będą lekko złote i pachnące. Odstaw.
  • Na oliwie możesz lekko przesmażyć przeciśnięty czosnek, ok. 30 sekund.
  • W misce wymieszaj makaron, bób, oliwę z czosnkiem, sok z cytryny, pokruszoną fetę, miętę i podprażone orzechy.
  • Dodaj 2-3 łyżki wody z makaronu, żeby wszystko lepiej się połączyło.
  • Dodaj pieprz i - tylko jeśli trzeba - sól (feta i orzechy są dość intensywne). Na koniec posyp świeżą miętą i ewentualnie dodatkową porcją orzechów na wierzch.