​Czereśnia, czyli wiśnia – na słodko i... na słono. Jedna historia w dwóch (wyjątkowo) różnych odsłonach

Kamil Olek

Kamil Olek

Czereśnie
Czereśnie123RF/PICSEL

Historia zapisana w pestce

Czereśnie zaklęte w cieście, czyli clafoutis rodem z Limousin

  • 500 gramów ciemnych, niewydrylowanych czereśni  
  • 100 gramów cukru 
  • 100 gramów mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 300 mililitrów pełnotłustego mleka 
  • masło 
  • sól 
Clafoutis
Clafoutis123RF/PICSEL

Owocowy chłód południa, czyli czereśniowa wariacja na temat gazpacho

  • 500 gramów dojrzałych pomidorów 
  • 250 gramów słodkich, wydrylowanych czereśni 
  • 150 gramów pszennego chleba (bez skórki) 
  • 50 gramów cebuli 
  • 1/2 zielonej papryki  
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oliwy  
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • sól, pieprz  
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?