Chrupiąca kanapka na gorąco. Jeden składnik rozbija bank

Beata Maj

Beata Maj

Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt to genialna, prosta potrawa, która znakomicie sprawdzi się zarówno wtedy, gdy spotykamy się z przyjaciółmi, jak i wówczas, gdy mamy ochotę na smaczny, pożywny lunch czy kolację w gronie domowników. Dzięki kilku składnikom "zwykły" tost zamieni się w wyrafinowany posiłek.

Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt
Kanapka z tuńczykiem Tuna Melthalo tu polsat

Martin Castro zwraca uwagę, że podczas przygotowania kanapki z tuńczykiem Tuna Melt ważne jest odpowiednie przygotowanie pasty.

Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt według przepisu Szefa Martina Castro

“Najlepiej, żeby tuńczyk nie miał za dużo oleju - dajemy go na sitko, żeby go odsączyć. Dobrze też, żeby był w kawałkach, a nie mielony.

Chcemy żeby tosty były chrupiące, a nie przesiąkły olejem - jeżeli farsz będzie za mokry, tosty będą się rozpadać" - tłumaczy Martin, Szef kuchni, twórca i właściciel topowych autorskich restauracji w Warszawie, rekomendowanych przez przewodnik Michelin.

Martin podkreśla, że trzy elementy budują sukces tej kanapki.

"Żeby pasta była smaczna musi być w niej element kwaśny - ogórki kiszone, kapary lub oliwki, chrupiący - cebula czerwona, szczypiorek lub dymka i tłusty - majonez lub serek śmietankowy.

Do przygotowania kanapki potrzebujemy następujących produktów:

Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt - składniki

  • 300g tuńczyka w oleju 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 seler naciowy 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 2 łyżki zielonych oliwek 
  • 2 łyżki musztardy Dijon 
  • 250 ml oliwy extra 
  • 1 cytryna 
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 duży chleb na zakwasie pszenno-żytni 
  • 2 małe sałaty rzymskie 
  • Ser żółty w plastrach 

Przygotowanie kanapki Tuna Melt

Przygotowujemy tosty na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Następnie do miski wykładamy tuńczyka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler, cienko pokrojony szczypiorek oraz cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.

Miksujemy oliwki bez pestek z musztardą Dijon i sokiem z połowy cytryny. Później, mieszając, dodajemy powoli oliwę do uzyskania emulsji.

Na tosty wykładamy po 2 liście sałaty rzymskiej, potem sałatkę z tuńczyka, a wierzch skrapiamy musztardową emulsją.

W przypadku opcji legendarnej kanapki Tuna Melt postępujemy tak samo, ale na koniec dodajemy 2 plasterki sera żółtego, przykrywamy drugim tostem i smażymy na patelni, aż ser się rozpuści. 

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas