Chrupiąca kanapka na gorąco. Jeden składnik rozbija bank
Beata Maj
Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt to genialna, prosta potrawa, która znakomicie sprawdzi się zarówno wtedy, gdy spotykamy się z przyjaciółmi, jak i wówczas, gdy mamy ochotę na smaczny, pożywny lunch czy kolację w gronie domowników. Dzięki kilku składnikom "zwykły" tost zamieni się w wyrafinowany posiłek.
Martin Castro zwraca uwagę, że podczas przygotowania kanapki z tuńczykiem Tuna Melt ważne jest odpowiednie przygotowanie pasty.
Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt według przepisu Szefa Martina Castro
“Najlepiej, żeby tuńczyk nie miał za dużo oleju - dajemy go na sitko, żeby go odsączyć. Dobrze też, żeby był w kawałkach, a nie mielony.
Chcemy żeby tosty były chrupiące, a nie przesiąkły olejem - jeżeli farsz będzie za mokry, tosty będą się rozpadać" - tłumaczy Martin, Szef kuchni, twórca i właściciel topowych autorskich restauracji w Warszawie, rekomendowanych przez przewodnik Michelin.
Martin podkreśla, że trzy elementy budują sukces tej kanapki.
"Żeby pasta była smaczna musi być w niej element kwaśny - ogórki kiszone, kapary lub oliwki, chrupiący - cebula czerwona, szczypiorek lub dymka i tłusty - majonez lub serek śmietankowy.
Do przygotowania kanapki potrzebujemy następujących produktów:
Kanapka z tuńczykiem Tuna Melt - składniki
- 300g tuńczyka w oleju
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 seler naciowy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 250 ml oliwy extra
- 1 cytryna
- 1 cebula czerwona
- 1 duży chleb na zakwasie pszenno-żytni
- 2 małe sałaty rzymskie
- Ser żółty w plastrach
Przygotowanie kanapki Tuna Melt
Przygotowujemy tosty na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Następnie do miski wykładamy tuńczyka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę seler, cienko pokrojony szczypiorek oraz cienko pokrojoną czerwoną cebulę. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku.
Miksujemy oliwki bez pestek z musztardą Dijon i sokiem z połowy cytryny. Później, mieszając, dodajemy powoli oliwę do uzyskania emulsji.
Na tosty wykładamy po 2 liście sałaty rzymskiej, potem sałatkę z tuńczyka, a wierzch skrapiamy musztardową emulsją.
W przypadku opcji legendarnej kanapki Tuna Melt postępujemy tak samo, ale na koniec dodajemy 2 plasterki sera żółtego, przykrywamy drugim tostem i smażymy na patelni, aż ser się rozpuści.
Smacznego!