Borowik w roli głównej, czyli wykwintny krem grzybowy według Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Krem borowikowy Mateusza Gesslera
Krem borowikowy Mateusza GessleraAI-generatedhalo tu polsat

Krem borowikowy z serowymi grzankami według Mateusza Gesslera

  • 100 gramów szalotki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 50 gramów masła klarowanego 
  • 100 mililitrów wytrawnego białego wina 
  • 2 gałązki świeżego tymianku 
  • 450 gramów rozmrożonych borowików 
  • 50 mililitrów koniaku 
  • 500 mililitrów bulionu grzybowego 
  • 300 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 100 gramów crème fraîche 
  •  sos sojowy 
  • miód 
  • oliwa truflowa 
  • natka pietruszki 
  • cukier 
  • sól, pieprz  
  • 70 gramów groszku ptysiowego 
  • 1 bagietka francuska 
  • 200 gramów sera cheddar 
  • 70 gramów masła 
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania: