Białoczekoladowa fantazja z klonowym akcentem. Szybki deser w domowej wersji
Oto dowód na to, że w kuchni nie zawsze trzeba trzymać się sztywnych reguł, by uzyskać pyszny efekt. Ten przepis jest domową "fantazją", która łączy polską zaradność z odrobiną "światowego" luksusu. Syrop klonowy spotyka się tu mascarpone i biała czekoladą, tworząc deser, który z domowych pucharków zniknie w mgnieniu oka.

Krem na bazie mascarpone białej czekolady i syropu klonowego
Składniki:
- 400 gramów mascarpone
- 200 gramów białej czekolady
- 200 mililitrów syropu klonowego
- 400 mililitrów wody
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 4 wafle w czekoladzie
Sposób przygotowania:
Syrop klonowy połączyć ze 100 mililitrami wody i doprowadzić do zagotowania; pozostałe 100 mililitrów wody dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, po czym wlać do gorącego syropu i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 100 mililitrów ciepłej wody, a osobno wymieszać pozostałe 100 mililitrów wody z mąką pszenną, połączyć z masą czekoladową; przelać całość do rondla i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Następnie zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić.
Obie zimne masy połączyć z mascarpone, mieszając do uzyskania jednolitego kremu. Przełożyć do małych pucharków, wierzch polać pozostałym sosem klonowym i udekorować drobno pokrojonymi waflami.






