​Azja na polskim talerzu. Najsmaczniejszy przepis na kurczaka w pięciu smakach

Kamil Olek

Kamil Olek

Kurczak w pięciu smakach to jedno z najpopularniejszych dań inspirowanych kuchnią dalekiej Azji, które gości na stołach Polek i Polaków i to... od 30 lat. Danie proste, szybkie, a przede wszystkim smaczne i z powodzeniem zastępujące klasyczne potrawy kraju nad Wisłą – czego chcieć więcej? Skąd wzięło się jednak u nas i – co najważniejsze – jak się do niego zabrać?

kurczak
kurczakPixabay.com

Pięć smaków, czyli co? Jak Daleki Wschód przywędrował do Polski

Przyprawa pięciu smaków (którą bez najmniejszych trudności znaleźć można już w prawie każdym polskim sklepie) jest tradycyjną mieszanką, pochodzącą z kuchni chińskiej. Odpowiadać ma, jak nietrudno się domyślić, połączeniu słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i ostrego smaku, zawiera zaś (najczęściej) między innymi anyż, cynamon, goździki oraz nasiona kopru włoskiego. Kto i kiedy połączył więc Chiny z Polską? O to nie było trudno, szczególnie w latach 90., gdy nasz kraj otwierał się nie tylko na Zachód, ale i Daleki Wschód, zaś inspirowane azjatyckimi smakami restauracje wyrastały niczym grzyby po deszczu. Przepisów na rozmaite dania, w tym i kurczaka w pięciu smakach, powstały wtedy dziesiątki, my przedstawiamy jednak sprawdzoną recepturę według Ewy Wachowicz.

Składniki: 

  • 6-8 części podudzia z kurczaka (czyli klasycznych “pałek") 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • masło klarowane (do wysmarowania formy) 
  • sól i pieprz 

Ponadto:

  • 1 główka kapusty pekińskiej 
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania: 

Kurczaka umyć i osuszyć, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawą pięciu smaków, kurkumą, imbirem, sosem sojowym oraz oliwą, a także doprawić solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i pozostawić na dwie godziny w lodówce.

Foremkę do pieczenia nasmarować masłem, ułożyć kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować surówkę z kapusty pekińskiej – pokroić ją w cienkie maski, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zaś posiekać w drobną kostkę.

Do jogurtu dodać majonez, musztardę, a także ocet jabłko, doprawić solą i pieprzem, a na końcu dorzucić posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać z warzywami.

Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem oraz surówką. Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas