​Azja na polskim talerzu. Najsmaczniejszy przepis na kurczaka w pięciu smakach

Kamil Olek

Kamil Olek

kurczak
kurczakPixabay.com

Pięć smaków, czyli co? Jak Daleki Wschód przywędrował do Polski

  • 6-8 części podudzia z kurczaka (czyli klasycznych “pałek") 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • masło klarowane (do wysmarowania formy) 
  • sól i pieprz 
  • 1 główka kapusty pekińskiej 
  • 2 marchewki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • natka pietruszki 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?