Roladki z indyka od Mateusza Gesslera - aromatyczne i efektowne danie na jesienny obiad
Mateusz Gessler przygotował dziś w "halo tu polsat" efektowne i aromatyczne roladki z indyka, które zachwycają smakiem i wyglądem. Połączenie sera cheddar, słodkiej żurawiny i chrupiącego bekonu w towarzystwie sosu cebulowego i grillowanej sałaty rzymskiej tworzy danie idealne na rodzinny obiad lub elegancką kolację.

Roladki z indyka Mateusza Gesslera to danie efektowne i niezwykle aromatyczne. Delikatne mięso w połączeniu z serem cheddar, słodką żurawiną i chrupiącym bekonem zachwyca wyglądem i bogactwem smaków. Grillowana sałata rzymska i sos cebulowy dopełniają całość, tworząc elegancką propozycję na rodzinny obiad lub wyjątkową kolację.
Roladki z indyka - pomysł na sycący posiłek
Roladki z indyka to znakomite połączenie smaków - słodycz żurawiny, kremowość sera cheddar i aromat ziół idealnie uzupełniają się z delikatnym mięsem. Danie jest sycące, rozgrzewające i efektownie prezentuje się na talerzu. To propozycja dla tych, którzy chcą zachwycić gości smakiem bez długiego stania w kuchni.
Przepis na roladki z indyka od Mateusza Gesslera
Roladki według przepisu Mateusza Gesslera to prawdziwa uczta dla podniebienia - zanim zaczniesz je przygotowywać, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne produkty pod ręką.
Składniki na roladki z indyka (4 porcje):
- 4 plastry z piersi indyka (ok. 120-150 g każdy)
- 150 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 6 plastrów bekonu
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, natka pietruszki)
- 100 g mąki pszennej
- 80 g masła klarowanego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Sos cebulowy:
- 200 g zimnego masła
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 3 ząbki czosnku
- tymianek - do smaku
- 3 białe cebule, piórka
- miód - do smaku
- 100 g masła klarowanego
- sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz - do smaku
- 1,5 łyżeczki białego pieprzu
Sałata rzymska:
- 1 duża główka sałaty rzymskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego do smażenia
- sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Sposób przygotowania:
Umyj i osusz filety z indyka, delikatnie rozbij je tłuczkiem przez folię spożywczą na cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem z obu stron. Przesmaż pokrojony w kostkę bekon na patelni. W misce wymieszaj starty ser cheddar, suszoną żurawinę, bekon i posiekane świeże zioła. Na każdym plastrze indyka ułóż równomiernie farsz, pozostawiając wolne brzegi, zwiń ciasno w roladkę i zepnij wykałaczkami, obtocz w mące. Rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego na patelni, smaż roladki na średnim ogniu, obracając co jakiś czas, aż będą równomiernie złociste. Dodaj cebule i czosnek, zalej roladki winem, przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odparuj wino o połowę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i dopraw przyprawami do smaku.
Przygotuj sałatę: odetnij końcówkę, umyj liście i osusz, przekrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości, grilluj na patelni 1-2 minuty z każdej strony, aż lekko zmiękną, zachowując chrupkość, dopraw solą i pieprzem. Podawaj roladki z grillowaną sałatą rzymską i sosem cebulowym. Smacznego!
Zobacz też:






