Roladki z indyka od Mateusza Gesslera - aromatyczne i efektowne danie na jesienny obiad

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Roladki z indyka
Roladki z indyka123RF/PICSEL

Roladki z indyka - pomysł na sycący posiłek

Przepis na roladki z indyka od Mateusza Gesslera

  • 4 plastry z piersi indyka (ok. 120-150 g każdy)
  • 150 g sera cheddar, startego na tarce o grubych oczkach
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 6 plastrów bekonu
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (tymianek, rozmaryn, natka pietruszki)
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła klarowanego
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
  • 200 g zimnego masła 
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • tymianek - do smaku
  • 3 białe cebule, piórka
  • miód - do smaku
  • 100 g masła klarowanego
  • sól, papryka ostra, papryka słodka, pieprz - do smaku
  • 1,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 duża główka sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego do smażenia
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku