Skarbnica antyoksydantów z warzywniaka. Warto jeść każdego dnia
Materiał zawiera linki partnerów reklamowych.
Jeśli chcemy długo zachować siłę, młody wygląd i zdrowie, powinniśmy regularnie na to pracować. O najprostszej metodzie - zdrowej diecie bogatej w anstyoksydanty - mówiła w "halo tu polsat" ekspertka, dr hab. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW. Nasza gościni wskazała konkretne owoce i warzywa, które pomagają chronić organizm przed stanami zapalnymi i są naturalną tarczą dla wolnych rodników przyspieszających starzenie się.

W niedzielny poranek w studiu "halo tu polsat" naszą gościnią była dr hab. Danuta Gajewska z Katedry Dietetyki SGGW, która opowiedziała o produktach zawierających najwięcej antyoksydantów, czyli związków chroniących nasze komórki przed uszkodzeniami.
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to związki, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami. Najprościej mówiąc, antyoksydanty działają jak tarcza - neutralizują tak zwane wolne rodniki, czyli cząsteczki, które przyspieszają starzenie się organizmu i mogą szkodzić zdrowiu. Antyoksydanty występują naturalnie w owocach (np. jagodach, malinach, winogronach), warzywach (np. brokułach, szpinaku, pomidorach), a także w herbacie, kakao, orzechach, czy oliwie z oliwek.
Jak żyć zdrowo? Nie pomoże krótka dieta
Nasza gościni zachęcała, by do codziennej diety włączyć jak najwięcej takich właśnie produktów, podkreśliła przy tym, że zdrową dietę powinniśmy stosować długofalowo, a nie doraźnie: "Sposób żywienia jest niezwykle ważny, tylko proszę pamiętać, że żadna cudowna dieta, która jest stosowana przez krótki czas - przez tydzień, dwa, miesiąc, trzy miesiące - ona nam nie pomoże. My tak naprawdę budujemy sobie nasze zdrowie przez lata. A w zasadzie zaprogramowani już jesteśmy wtedy, kiedy mama w czasie ciąży żywi się prawidłowo - więc to jest proces, który jest od początku do samego końca niezwykle istotny. I nie szukajmy cudownych diet, tylko korzystajmy z dobrodziejstwa właśnie tego, który jest tutaj na tym stole. Różnorodność, umiarkowanie - to są dwie podstawowe zasady żywienia".
Następnie ekspertka zwróciła uwagę na dobroczynne, bo antyoksydacyjne działanie owoców i warzyw
"Szukamy czasami cudownych preparatów. Tymczasem one znajdują się w tym, co mamy na stole. Chronią nas przed infekcjami, przed stanem zapalnym, pomagają nam ten stan zapalny zmniejszyć. Bo większość chorób w naszym organizmie zaczyna się od stanu zapalnego, którego nie wykrywamy nawet jakimiś czułymi testami. A odżywiając się prawidłowo, w zasadzie jedząc wszystko w odpowiednich ilościach, w odpowiednim czasie, z umiarem mamy szansę, żeby ten stan zapalny zmniejszyć" - przekonywała nasza gościni.
Poproszona o wskazanie "króla" antyoksydantów, dr Gajewska odparła, że zamiast opierać się na jednym produkcie, powinniśmy postawić na różnorodność: "Tak naprawdę trudno wskazać jeden produkt, dlatego że my powinniśmy naszą dietę bilansować, bazując na różnych produktach" - zauważyła ekspertka, po czym dodała, że skarbnicą antyoksydantów są np. niektóre owoce: "Moim numer jeden są owoce jagodowe. One chronią nas nie tylko przed stanem zapalnym, nie tylko przed wolnymi rodnikami, które niszczą nasz organizm, ale także proszę pamiętać, że pełnią istotną rolę w zapobieganiu demencji, w procesie starzenia się. Więc ich rola jest naprawdę ogromna" - mówiła.
Nasz gościni zwróciła też uwagę na fakt, że owoce jagodowe są zdrowe również po zamrożeniu, warto więc sięgać po nie nawet po sezonie.

Owoce jagodowe - skarbnica antyoksydantów
Dlaczego warto jeść owoce jagodowe? Otóż borówki, truskawki, czarne porzeczki, maliny, jeżyny czy aronia są bardzo bogate w silne antyoksydanty, głównie antocyjany i polifenole, które chronią komórki przed uszkodzeniem wywołanym przez wolne rodniki. Jedząc regularnie te owoce, możemy wspierać ogólną kondycję organizmu, poprawimy wygląd skóry i włosów, a także zmniejszymy ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Antyoksydanty zawarte w owocach działają też przeciwzapalnie.

Gościni "halo tu polsat" zwróciła też uwagę na warzywa bogate w antyoksydanty, a jako jedno z najbardziej wartościowych wskazała buraka ćwikłowego. Pani doktor zachęciła też, by jeść kolorowo: "Jedzmy wszystkie kolorowe, czerwone, pomarańczowe, mocno wybarwione warzywa i owoce. Te składniki, te barwniki, które są w nich zawarte, chronią nas - to są te antyoksydanty, które chronią nas przed tymi wszystkimi negatywnymi skutkami - z wody, z powietrza, z otoczenia" - mówiła.
Prozdrowotne działanie buraków
Sprawdziliśmy, skąd się bierze tak dobra opinia na temat poczciwych buraczków, na które wskazała nasza ekspertka. I faktycznie - buraki zawierają antyoksydanty, zwłaszcza betalainy, które odpowiadają za ich charakterystyczny czerwono-fioletowy kolor oraz inne związki aktywne. Związki te, o silnych właściwościach przeciwutleniających, pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i stres oksydacyjny. Redukują więc ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz spowalniając procesy starzenia się organizmu.
Jedząc buraki, chronimy organizm przed wolnymi rodnikami i wspieramy układ krążenia. Związki obecne w buraczkach mają też działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a betalainy pomagają w eliminacji toksyn z organizmu, wspomagając pracę wątroby.
Więcej porad i przydatnych informacji na temat zdrowia i profilaktyki czeka na Was w programie "halo tu polsat" od piątku do niedzieli od godz. 8.00. Bądźcie z nami!
Wszystkie odcinki "halo tu polsat" znajdziecie również na platformie Polsat Box Go.
Zobacz też: