Pomaga, gdy wypadają włosy, paznokcie są słabe, a ty wciąż łapiesz infekcje. Włącz do diety produkty bogate w cynk
Wypadają ci włosy? A może narzekasz na odporność i łapiesz po kolei wszystkie infekcje, które z przedszkola przyniosą ci dzieci? Może czujesz się zmęczona i apatyczna? A może dokucza ci trądzik? Wszystkie te przykre dolegliwości mogą mieć wspólną przyczynę - niedobory cynku w organizmie. Bo choć w zblilansowanej diecie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie potrzebną ilość tego mikroskładnika, może się okazać, że nie jemy tak często, jak trzeba, produktów bogatych w cynk. Co zatem warto kłaść na talerzu, by zapewnić sobie zdrową skórę, włosy i paznokcie, odporność i dobre samopoczucie?

Jakiś czas temu cynk wyrósł na prawdziwą "gwiazdę" wśród mikroelementów. Kiedy okazało się, że jest on niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania niemal wszystkich układów w naszym ciele, uczestniczy w ogromnej liczbie procesów biochemicznych warunkujących nasze życie i zdrowie, a jego niedobór bardzo szybko widać po spadku odporności, problemach skórnych i gorszym samopoczuciu, wszyscy tłumnie ruszyli, by uzupełniać realne lub domniemane braki tego pierwiastka.
Z czasem legenda cynku nieco przyblakła, przysłoniły ją inne nowinki na temat wpływu jedzenia na nasze zdrowie, cynk wraca jednak regularnie jako "superbohater", szczególnie jesienią, gdy wszyscy zaczynamy mówić o tym, jak budować odporność.
Cynk na odporność - jak to działa?
Wzmacnianie odporności jest jedną z najważniejszych właściwości cynku. Dzieje się tak dlatego, że cynk hamuje replikację wirusów i zmniejsza objawy związane z infekcją. Jest polecany szczególnie dzieciom oraz osobom starszym, które narzekają na słabszą odporność i wolniejszy powrót do zdrowia po chorobie. Teraz, w okresie infekcji wirusowych, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na produkty bogate w cynk.
Masz problemy z włosami? To mogą być niedobory cynku
Oprócz tego cynk poprawia kondycję skóry, wpływa na wygląd i zdrowie włosów oraz paznokci. Pierwiastek ten reguluje w naszym organizmie pracę gruczołów łojowych, pomaga więc przy trądziku. Cynk jest niezastąpiony, jeśli chodzi o regenerację tkanek i gojenie się ran, bierze bowiem udział w syntezie białek i kolagenu.
Cynk jest też bardzo ważny w gospodarce hormonalnej - ma wpływ na płodność, bierze bowiem udział w procesie spermatogenezy, wpływa na prawidłowy rozwój jąder, a także stymuluje właściwą budowę i liczbę plemników. Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, niedobór cynku "wpływa na obniżenie poziomu testosteronu, ilość spermy i mniejszą ruchliwość plemników oraz prowadzi do zaburzeń potencji".
Cynk na dobre samopoczucie
Niedobory cynku mogą się objawiać złym samopoczuciem oraz słabą koncentracją. W badaniach osób z depresją zauważono obniżony poziom cynku w surowicy krwi. Cynk bierze udział w przewodnictwie nerwowym w mózgu, stąd jego niedobór może nasilać stany depresyjne.
Nie bez znaczenia jest także fakt, że cynk wspomaga metabolizm, a w okresie wzrostu i ciąży u kobiet wspiera rozwój dzieci i płodu. Ponieważ cynk bierze udział w przemianach enzymatycznych, jest odpowiedzialny za prawidłową strukturę komórek nerwowych, ma też wpływ na mechanizmy, które warunkują utrzymanie ciąży. Cynk bierze też udział w metabolizmie kostnym - jego niedobór może doprowadzić do zahamowania wzrostu u dziecka.
Cynk to pierwiastek młodości
Ważna jest też rola cynku w procesach starzenia się naszego organizmu. Ponieważ starzenie się jest związane z przewlekłym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym, a cynk zwalcza wolne rodniki i wykazuje właściwości antyoksydacyjne, warto dbać o jego odpowiedni poziom. Co ważne, z wiekiem poziom cynku w surowicy zmniejsza się, trzeba więc dbać o jego dostarczanie w diecie. W ten sposób możemy spowolnić procesy związane ze starzeniem się komórek.

Cynk ma korzystne działanie w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Badania wskazują, że istnieje związek między niedoborem cynku a rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Jeśli będziemy prowadzić zdrowy styl życia i jeść dużo produktów bogatych w cynk, możemy zmniejszyć ryzyko miażdżycy i zawału.
Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej zapewniają, że zbilansowana, zróżnicowana dieta pokrywa zapotrzebowanie na cynk. Ważne jednak, by codziennie jeść produkty, które są bogatym źródłem tego pierwiastka.
Jakie są produkty bogate w cynk?
Co ważne, cynk łatwiej wchłania się z produktów odzwierzęcych. Jednak wchłanianie może być zaburzone przez stres, wysoko przetworzoną żywność, wysoko przetworzona żywność, duży wysiłek fizyczny, a także przez nadmiar cukru, alkoholu, brak białka czy dużą ilość błonnika w diecie. Wchłanianie cynku zwiększa za to pełnowartościowe białko w pożywieniu, a także kwas cytrynowy (np. zawarty w owocach). Wśród produktów bogatych w cynk są: mięso czerwone (wołowina, cielęcina); ostrygi, ryby, owoce morza, jaja, pestki dyni, sezam, orzechy, migdały, pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby pszenne, kasza gryczana, rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola), sery dojrzewające (np. cheddar).
Zawartość cynku w różnych produktach (wg NCEŻ):
Produkty zbożowe - zawartość w 100g produktu (mg)
- Chleb żytni pełnoziarnisty 2,86
- Kasza gryczana 3,50
- Kasza jaglana 3,40
- Mąka żytnia typ 2000 3,84
- Płatki owsiane 3,16
Orzechy
- Orzechy włoskie 2,72
- Dynia, pestki 7,50
- Słonecznik, nasiona 2,69
- Migdały 3,19
- Len, nasiona 7,80
Mięso
- Wołowina, polędwica 2,93
- Mięso z piersi z indyka 0,83
Jaja gotowane 1,76
Nabiał
- Mleko 2% tłuszczu 0,32
- Ser gouda 4,18
- Ser twarogowy chudy 1,12
Dodatki
Kakao 6,56
Więcej porad i przydatnych informacji na temat zdrowia i profilaktyki czeka na was w programie "halo tu polsat" od piątku do niedzieli od godz. 8.00. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






