To jedne z najsmaczniejszych grzybów. Kiedy i gdzie zbierać rydze?
Karolina Szydłak
Aż chciałoby się zaśpiewać refren znanej piosenki Heleny Majdaniec – "O, rudy rydz, jaka piękna sztuka". Polacy kochają bowiem zbierać grzyby, a to właśnie rydze od lat cieszą się szczególnymi względami. I nie ma w tym nic dziwnego, w końcu jest to jeden z najsmaczniejszych gatunków. Podpowiadamy więc gdzie, jak i kiedy zbierać rydze.
Co musisz wiedzieć o rydzach?
Mleczaj rydz, który potocznie jest zwany po prostu rydzem, to jeden z najsmaczniejszych i najchętniej zbieranych grzybów w Polsce. Są one dość charakterystyczne, a swoim wyglądem nieco przypominają kurki. Rozpoznać je można po nieregularnym, często wygiętym kapeluszu z pomarańczowymi blaszkami oraz po niskim trzonie. Rydze zazwyczaj są rude lub rdzawo-pomarańczowe. Ich znakiem rozpoznawczym jest pomarańczowy płyn, który powinien wypływać z łodygi po cięciu.
Choć rydze można pomylić z niektórymi trującymi gatunkami (chodzi o mleczaja wełniankę oraz olszówkę, czyli inaczej krowiaka podwiniętego), żaden z nich nie wydziela podobnego płynu. Niemniej jednak, podczas grzybobrania należy uważać i dokładnie sprawdzać, czy zebrane grzyby na pewno są tym, czym wydaje nam się, że są.
Poznaj rydze... od kuchni
Rydze słyną ze swojego wyjątkowego smaku oraz zapachu. Można je spożywać na bardzo wiele sposób, najczęściej jednak smaży się je na patelni z dodatkiem masła. Wielu miłośników grzybów wykorzystuje je też do najróżniejszych aromatycznych kremów, zup, sosów, a także robi z nich przetwory. Rydze można chociażby zamarynować w occie, a dzięki temu nabiorą korzennego aromatu. To również doskonały dodatek do różnych mięs.
Warto również mieć na uwadze, że spożywanie grzybów, poza walorami smakowymi, wpływa także na uzupełnienie deficytu witamin w organizmie. Rydze są bowiem doskonałym źródłem witamin B1, B2, C, D czy E.
Sezon na rydze. Kiedy wybrać się na grzybobranie?
Sezon na rydze trwa w najlepsze. Według doświadczonych grzybiarzy rydze można spotkać w lasach już od drugiej połowy sierpnia. Na szczęście przy sprzyjających warunkach grzyby te da się zbierać nawet aż do początku listopada.
Zdaniem ekspertów szczytem sezonu na rydze jest jednak zdecydowanie początek jesieni. Wtedy grzybiarzom udaje się upolować największe oraz najpiękniejsze okazy. Idealnie więc będzie wybrać się na grzybobranie pod koniec września. Oczywiście decydującym czynnikiem będzie pogoda. Im więcej opadów deszczu tym szybciej możemy spodziewać się pojawienia się wysypu rydzów.
Pojawiają się one w całej Polsce. Lubią miejsca lekko podmokłe, ale o piaszczystym podłożu. Najlepiej więc wybrać się na trawiaste pola i łączki oraz do lasów iglastych. Zdaniem doświadczonych grzybiarzy rydze lubią się pojawiać pod świerkami, sosnami, lecz również topolami oraz w pobliżu osik.