Opowieść z kurką w roli głównej, czyli o Mickiewiczu, Pani Elżbiecie i sekretach sosu idealnego

Kamil Olek

Kamil Olek

Kurki na patelni
Kurki na patelni123RF/PICSEL

Od literackiego obrazu do kuchennych eksperymentów, czyli kurki w kilku wymiarach

Kurki w śmietanowym sosie - z masłem i białym winem

  • 400 gramów świeżych, oczyszczonych kurek  
  • 1 średnia cebula 
  • 1 ząbek czosnku   
  • 2 łyżki masła  
  • 250 mililitrów śmietany o 36-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 50 mililitrów białego wytrawnego wina 
  • gałka muszkatołowa 
  • natka pietruszki 
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?