Nie jedz tych produktów po 50. roku życia. Zachowasz zdrowie i figurę
Karolina Szydłak
Mają szczupłe sylwetki i jędrne ciała - Jennifer Aniston, Julia Roberts i Pamela Anderson już dawno przekroczyły ''magiczną pięćdziesiątkę''. W czym tkwi sekret ich doskonałej formy? Okazuje się, że podstawą jest regularna aktywność fizyczna oraz odpowiednio zbilansowana dieta. Podpowiadamy, których produktów warto unikać po pięćdziesiątych urodzinach.
Wiele osób uważa, że życie zaczyna się dopiero po pięćdziesiątce. Coś w tym jest, ale oczywiście warto traktować to powiedzenie z przymrużeniem oka. Chodzi bardziej o to, że w tym wieku zazwyczaj większość osób jest spełniona, ma poukładane życie osobiste i zawodowe oraz ma czas i fundusze na realizowanie różnych pasji i marzeń.
Dzisiaj pięćdziesięciolatkowie to osoby w bardzo dobrej formie. Jednak z roku na rok sprawność, metabolizm oraz siły witalne mogą się zmniejszać. Aby tego uniknąć, warto zadbać o odpowiednią dietę oraz aktywność fizyczną.
Okazuje się, że istnieją produkty, których spożywanie może znacząco wpłynąć na samopoczucie, a nawet zdrowie. Czego więc najlepiej unikać w diecie po pięćdziesiątym roku życia?
Chcesz być w dobrej formie? Zadbaj o dietę i unikaj pewnych produktów
Dieta po pięćdziesiątym roku życia powinna być lekkostrawna i zbilansowana. Na pewno nie jest wskazane spożywanie wysokoprzetworzonych produktów - zazwyczaj tego typu jedzenie jest bardzo niezdrowe i ma dużo kalorii. Warto wykluczyć z diety konserwy mięsne, parówki oraz gotowe dania instant. Powinno się także spożywać mniej czerwonego mięsa oraz unikać produktów, w których znajdują się tłuszcze trans. Chodzi między innymi o różne przekąski typu ciastka, chipsy oraz fast foody.
Chcąc prowadzić zdrowy tryb życia, należy znacząco ograniczyć, a najlepiej całkowicie zrezygnować z picia alkoholu. Dotyczy to nie tylko mocnych trunków, ale również piwa. Warto pamiętać, że alkohol jest kaloryczny, a jego konsumpcja powoduje wzmożony wysiłek dla układu trawiennego oraz pracy wątroby.
Zdaniem wielu ekspertów, po 50 roku życia powinno się unikać spożywania w dużych ilościach produktów wysokoszczawianowych - czyli np. szpinaku, szczawiu, rabarbaru, buraków czerwonych, słodkich ziemniaków, orzechów, soi, a także kawy, herbaty i czekolady. Nadmiar kwasów szczawianowych w organizmie może przyczynić się do odwapnienia kości, zapalenia stawów, rozwoju kamicy nerkowej, a nawet problemów z sercem.
Na pewno szkodliwe dla organizmu jest również picie słodkich i gazowanych napojów. Częste spożywanie może prowadzić do rozwoju cukrzycy oraz problemów z nadciśnieniem.
Chcąc zachować szczupłą sylwetkę, warto także rozważyć ograniczenie spożywania kalorycznych owoców z wysokim indeksem glikemicznym. Chodzi między innymi o dojrzałe banany.
Diety gwiazd - kluczem są zdrowe i zbilansowane posiłki
A jak wygalają diety gwiazd? Okazuje się, że Jennifer Aniston preferuje posiłki bogate w minerały i składniki odżywcze. Jej dieta jest pełna zdrowych węglowodanów, białka oraz zielonych warzyw. W wywiadach mówiła, że bardzo lubi awokado. Często spożywa też olej kokosowy, łososia oraz olej rybny.
Gwiazda unika śmieciowego jedzenia, w jej diecie nie ma miejsca na fast foody.
Z kolei Julia Roberts stara się unikać cukru. Magazynowi ''People'' wyznała jednak, że ma słabość do ciasteczek. Jej dieta bogata jest w warzywa, owoce i nieprzetworzone produkty - gwiazda pilnuje, aby jeść do syta i nie podjadać między posiłkami.
Pamela Anderson całkowicie zrezygnowała z mięsa i produktów odzwierzęcych. Je między innymi makaron ryżowy oraz dużo grillowanych owoców i warzyw. Lubi także przygotowywać sobie zdrowe koktajle i sałatki.
Co warto wprowadzić do diety po pięćdziesiątym roku życia?
Organizm po pięćdziesiątym roku życia wymaga większej troski i uwagi. Chcąc cieszyć się dobrym zdrowiem warto spożywać świeże oraz bogate w witaminy produkty. Szczególnie ważne jest, aby w diecie pojawiawiały się tłuste ryby morskie, które stanowią dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3.
Zalecane jest także spożywanie dużej ilości owoców i warzyw, białka a także produktów zbożowych, które są bogate w błonnik. Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Powinno się wypijać przynajmniej 1,5 litra wody dziennie.
W pilnowaniu diety na pewno warto zachować zdrowy rozsądek. Wcale nie chodzi o to, aby wszystkiego sobie odmawiać. Jeśli więc masz ochotę na jakiś słodki i kaloryczny wypiek, czy inny smakołyk, to warto sobie na to pozwolić. Nie należy jednak wprowadzać tego typu produktów do codziennej diety. Grozi to nie tylko zwiększeniem masy ciała, ale również może wpłynąć na rozwój różnych chorób.
Zobacz też: