Nie liczą kalorii i pozwalają sobie na tłuste potrawy. Dlaczego Francuzki są takie szczupłe?

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Kuchnia francuska jest uważana za jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej głównymi składnikami są ryby, owoce morza, sery, tłusta śmietana oraz masło. Mieszkanki Francji niczego sobie nie odmawiają, nie liczą kalorii i często spożywają późne kolacje. Na całym świecie słyną jednak ze szczupłych i zadbanych sylwetek. W czym więc tkwi sekret ich nienagannej figury?

Dlaczego Francuzki są szczupłe?
Dlaczego Francuzki są szczupłe? 123RF/PICSEL

Jeść wszystko, ale z umiarem - Francuzki wiedzą, jak utrzymać szczupłą sylwetkę

Oczywiście nie wszystkie Francuzki cieszą się szczupłą sylwetką. Spacerując jednak ulicami Paryża lub Lyonu zazwyczaj widzi się eleganckie kobiety o drobnej budowie ciała. W czym więc tkwi sekret ich świetnej formy?

Przede wszystkim mieszkanki Francji starają się na co dzień jadać małe lub średniej wielkości posiłki. Kontrolują porcje i kończą jedzenie, kiedy czują się już syte.

Celebrują także powolne posiłki w domu - liczy się dla nich możliwość rozkoszowania się każdym kęsem potrawy oraz ładny sposób podania.

Francuzki lubią celebrować posiłki
Francuzki lubią celebrować posiłki 123RF/PICSEL

Francuzki bardzo przykładają uwagę do jakości jedzenia. Ważniejsza jest dla nich informacja nie o kaloryczności potrawy, a o tym, czy danie nie zostało przygotowane z przetworzonych składników. Starają się także komponować posiłki z sezonowych produktów.

Mieszkanki Francji unikają podjadania. Pilnują także stałych godzin posiłków

Francuzki codziennie zjadają śniadanie, obiad i kolację. Bardzo pilnują, aby nie podjadać między wyznaczonymi posiłkami. Starają się jadać zawsze o stałych godzinach - wpływa to korzystnie na szybkość metabolizmu oraz zapobiega nagłym napadom głodu.

Znaczący wpływ na szczupłe sylwetki Francuzek ma również różnorodność kuchni francuskiej. W menu często pojawiają się produkty bogate w białko, takie jak drób, ryby, sery i jogurty. Dzięki temu posiłki na długo zapewniają uczucie sytości. We Francji spożywa się także duże ilości warzyw, które są bogate w błonnik pokarmowy.

Kuchnia francuska jest bogata w białko i błonnik
Kuchnia francuska jest bogata w białko i błonnik 123RF/PICSEL

We Francji spożywa się dużo przypraw. Kuchnia francuska jest bardzo aromatyczna - zamiast używać soli, wzbogaca się smak potraw różnymi ziołami.

W tym kraju pilnuje się także regularnego nawadniania organizmu. Francuzki piją dużo wody, często w wielu restauracjach do posiłku podawana jest darmowa karafka z wodą.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas