Najbrudniejsze w całym domu. Jak często wymieniać kuchenne gąbki i ściereczki?

Beata Łajca
Te przedmioty służą nam, ogólnie mówiąc, do utrzymania czystości. Trudno więc uwierzyć, że są jednymi z najbrudniejszych rzeczy w naszych domach, a to, co na nich się znajduje, bywa realnym zagrożeniem dla zdrowia. Ranking najbrudniejszych domowych akcesoriów otwiera bowiem... gąbka do naczyń, a tuż za nią znajduje się, jakże poręczna, kuchenna ściereczka. Jak często je wymieniać i jak je czyścić, aby były naprawdę bezpieczne?

Naukowcy, zwłaszcza ci amerykańscy, obierają sobie za cel badań najdziwniejsze aspekty naszego życia, a wyniki ich rozważań mogą wprawić w osłupienie. Tak jak te wykonane m.in. przez profesorów mikrobiologii z Uniwersytetu w Arizonie. Efektem długich, z pewnością niezbyt też przyjemnych badań był ranking najbrudniejszych przedmiotów w domu. Na pierwszym miejscu znalazła się gąbka do naczyń, a tuż za nią kuchenna ściereczka, a nazwy bakterii i drobnoustrojów, które gnieżdżą się w tych akcesoriach, przyprawiają o dreszcze. Utrzymanie tych zwykłych rzeczy w odpowiedniej czystości jest więc ważne dla naszego zdrowia.
Najbrudniejsza w całym domu. Jak często wymieniać gąbkę do naczyń?
Aby nie być gołosłownym, przytoczymy kilka fascynujących (i przerażających) danych. Na 1 cm kwadratowym gąbki do naczyń może egzystować nawet kilka milionów bakterii i drobnoustrojów, wśród nich m.in.:
- Escherichia coli (E. coli), która może powodować zatrucia pokarmowe,
- Salmonella - niebezpieczna bakteria, powodująca silne infekcje,
- Staphylococcus aureus (gronkowiec), który słynie z infekcji skórnych i pokarmowych.
Jak to możliwe? Gąbki kuchenne są idealnym mieszkankiem dla bakterii. Wilgotne, pełne resztek jedzenia i, o zgrozo, za rzadko wymieniane. Za 10 sztuk gąbek średniej jakości płacimy nie więcej niż 5 zł, nie warto więc ryzykować zdrowia za kilkadziesiąt groszy. Gąbki do naczyń trzeba wymieniać - im częściej, tym lepiej, a kilka dni powinno być tutaj zdecydowanie górną granicą. Nie mówiąc już o tym, że trzeba się pozbyć gąbki, która zaczyna nieładnie pachnieć lub, co gorsza, podejrzanie wyglądać.
Zobacz też: Jak często Polacy zmieniają pościel? Ekspert mówi, jakie błędy popełniamy, dbając o czystość w sypialni
Jeżeli ktoś, mimo wszystko, chciałby na gąbkach oszczędzać, lub leży mu na sercu dobro naszej planety i minimalizuje ilość odpadów w swoim domu, zalecamy dezynfekcję gąbki każdego wieczora. Można zalać ją wrzątkiem, lub podgrzać w mikrofalówce przez kilka minut, ewentualnie potraktować octem. W ciągu dnia trzeba pamiętać, aby nie pływała w wodzie i wyciskać ją do sucha, a do usuwania mocnych zabrudzeń wybrać szczotkę, która lepiej sobie poradzi z zaschniętym brudem i łatwiej ją z tego brudu wyczyścić.
Jak skutecznie prać kuchenne ściereczki? To ważniejsze niż myślisz
Ściereczki kuchenne nie mają aż tak spektakularnych wyników co gąbki, ale mogą być nawet bardziej niebezpieczne, bo służą do wycierania rąk, którymi, myśląc, że są czyste, przygotowujemy i spożywamy posiłki. Bez odpowiedniej higieny mogą się więc przyczynić do groźnych chorób, bo oprócz wspomnianych wyżej bakterii E. coli i Salmonelli, bywają również siedliskiem listerii - niebezpiecznej zwłaszcza dla kobiet w ciąży.
Kuchenne ściereczki również często bywają wilgotne, a w dodatku używamy ich do różnych rzeczy - wycierania blatów, naczyń, czasem owoców i warzyw. I niestety, tak jak w przypadku gąbek, często wymieniamy je dopiero wtedy, gdy są brudne. A bakterie pojawiają się na nich dużo szybciej niż plamy.
Najlepiej byłoby mieć w domu tak dużo bawełnianych ręczników, aby zmieniać je codziennie, lub maksymalnie co drugi dzień. Ręcznik powinien też zostać wymieniony po każdym kontakcie z surowym mięsem i jajkami. A że dobre ściereczki nie są tak tanie jak gąbki, w ich przypadku istotne jest odpowiednie czyszczenie.
Kuchenne ręczniczki, aby były higienicznie czyste, wymagają prania w wysokich temperaturach - przynajmniej 90 stopni. Do pralki można dodać octu lub wybielacza, które z jednej strony usuwają zapachy, a z drugiej zabijają bakterie i drobnoustroje. Po praniu ściereczki trzeba natychmiast wyciągnąć z pralki i dobrze wysuszyć (najlepiej na słońcu lub w suszarce bębnowej). Ekstremalnie brudne można też przed praniem wymoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną.
Najlepiej byłoby mieć do dyspozycji przynajmniej dwie ściereczki - jedną tylko do rąk, drugą do wycierania przedmiotów, warzyw i owoców. I, chociaż nie są zbyt ekologiczne, ani tym bardziej ekonomiczne, do wyjątkowo brudzących czynności warto wybrać jednak ręczniki papierowe zamiast bawełnianych.