Jak przechowywać owoce, aby dłużej pozostały świeże?
Jak przechowywać owoce, aby nie brązowiały, nie robiły się miękkie i nie pleśniały zbyt szybko? Te proste triki sprawią, że ulubione przysmaki na dłużej pozostaną świeże i pyszne. Koniecznie wypróbuj.

Dlaczego owoce brązowieją i tracą jędrność
Miąższ owoców nabiera brązowego koloru w kontakcie z tlenem, gdy zawarte w nich enzymy wywołują utlenianie. Pokrojone jabłka czy gruszki szybko tracą jędrność, ponieważ łatwo tracą wodę i powoli zaczynają się psuć. Maliny czy truskawki są podatne na ten proces nawet bez krojenia, bo są wyjątkowo delikatne, a ciepło i wilgoć sprawia, że szybko stają się pożywką dla drobnoustrojów. Żeby nie marnować żywności (i pieniędzy, rzecz jasna) warto wiedzieć, jak przechowywać konkretne owoce. Nie wymaga to większego wysiłku.
Jak przechowywać jabłka, także te pokrojone
Jabłka w całości nie potrzebują specjalnej troski. Najlepiej przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu, bez mycia i z szypułkami. A jeśli szykujesz się na większą ilość owoców, z tego artykułu dowiesz się, jak o nie zadbać, aby zachowały świeżość przez miesiące.
Inaczej zachowują się jabłka obrane i przekrojone. Szybko ciemnieją i tracą jędrność, a tym samym stają się mało apetyczne. Jeżeli potrzebujesz przechować kawałki jabłek, najlepiej zanurz je w misce z zimną wodą - odetnie dopływ tlenu i zatrzyma reakcje odpowiedzialne za zmiany. Możesz też owinąć je w dobrze zmoczony papierowy ręcznik i schować do lodówki.
Jak przechowywać banany
Gdy przynosimy je ze sklepu, bywają nawet lekko zielone, ale w domu w ciągu doby lub dwóch nie tylko dojrzewają, ale też brązowieją i robią się zbyt miękkie, aby dobrze smakować. Aby zachować świeżość bananów na dłużej, owiń ich ogonki (szypułki) folią aluminiową. Najlepiej przechowuj je z dala od innych owoców, w zacienionym i chłodnym miejscu.
Jak przechowywać maliny, truskawki, jagody i czereśnie
Sezon na truskawki już prawie za nami, ale właśnie zaczyna się ten na maliny, a jedne i drugie, aby dłużej zachowały świeżość, przechowuje się w podobny sposób. Owoce jagodowe trzeba przechowywać w lodówce, nie myte, ale z dostępem powietrza - czyli w otwartym pojemniku.
Jeżeli masz większą ilość malin, truskawek, jagód czy czereśni, możesz im przygotować specjalną kąpiel, która opóźni pojawienie się pleśni. Zanurz owoce w wodzie z octem (1 część octu na 3 części wody) na minutę, delikatnie przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie schowaj do lodówki. Podobnie zadziała kąpanie w lekko osolonej wodzie.
Jak przechowywać arbuza
Arbuzy i melony w całości, zwłaszcza gdy uda się kupić naprawdę świeże, są dość odporne. Ale pokrojone szybko wysychają i stają się niesmaczne. Kawałki tych owoców najlepiej zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schować do lodówki. Tak przechowywane poradzą sobie nawet 4 dni.
Jak przechowywać owoce, aby dłużej pozostały świeże?
- Brzoskwinie, nektarynki i śliwki- niedojrzałe w temperaturze pokojowej, dojrzałe i miękkie w lodówce, bez mycia.
- Pomarańcze i cytryny - 2-3 dni w temperaturze pokojowej, na dłużej - w lodówce, ale luzem, bez foliowej torebki.
- Winogrona - w lodówce, z dostępem powietrza, bez mycia.
Aby mieć pewność, że owoce na długo pozostaną świeże, przeglądaj je codziennie. Jeżeli znajdziesz taki, który zaczyna wyglądać gorzej, zjedz od razu. Owoce nawet z niewielkimi oznakami gnicia czy pleśni od razu wyrzuć - nie nadają się do jedzenia i szybko zarażają sąsiadów.