Jak przechowywać owoce, aby dłużej pozostały świeże?

Beata Łajca

Beata Łajca

Jak przechowywać owoce?
Jak przechowywać owoce?123RF/PICSEL

Dlaczego owoce brązowieją i tracą jędrność

Jak przechowywać jabłka, także te pokrojone

Jak przechowywać banany

Jak przechowywać maliny, truskawki, jagody i czereśnie

Jak przechowywać arbuza

Jak przechowywać owoce, aby dłużej pozostały świeże?

  • Brzoskwinie, nektarynki i śliwki- niedojrzałe w temperaturze pokojowej, dojrzałe i miękkie w lodówce, bez mycia.
  • Pomarańcze i cytryny - 2-3 dni w temperaturze pokojowej, na dłużej - w lodówce, ale luzem, bez foliowej torebki.
  • Winogrona - w lodówce, z dostępem powietrza, bez mycia.