Dlaczego Japonki są szczupłe i nie mają zmarszczek? Oto powody ich młodego wyglądu
Karolina Szydłak
Nie od dziś wiadomo, że Azjatki słyną z młodego wyglądu oraz promiennej i zadbanej cery. Przodują w tym Japonki, które dzięki genom i odpowiedniej pielęgnacji potrafią skutecznie zapobiegać powstawaniu zmarszczek. Kobiety tej narodowości są również często szczupłe i mają wyjątkowy styl ubioru. Poznaj sekrety dobrego wyglądu Japonek - dzięki tym wskazówkom długo zachowasz jędrną skórę oraz będziesz w dobrej kondycji fizycznej.
Skuteczny sposób Japonek na młody i promienny wygląd. Kluczem jest dobra pielęgnacja
Na japońskich ulicach można zauważyć wiele zadbanych Japonek, które charakteryzują się nieskazitelną i promienną cerą. Dużo w tym zasługi genów oraz dobrych kosmetyków. Mieszkanki tego kraju stosują codzienną, wieloetapową pielęgnację twarzy. Szczególną uwagę przykładają do oczyszczenia cery. Kluczowy dla nich jest skład kosmetyków - produkty, których używają muszą być delikatne i naturalne. Japonki używają codziennie od pięciu do dziesięciu różnych preparatów na twarz. Wiele mieszkanek tego kraju stosuje również masaż drenujący oraz nawilżające maseczki.
Warto wspomnieć, że Azjaci wokół oczu posiadają większe ilości tłuszczu. Z tego też powodu wraz z wiekiem tworzy się u nich znacznie mniejsza ilość zmarszczek na twarzy.
Skóra Japonek zawiera więcej melaniny niż skóra Europejek. Jest także grubsza. Zapewnia to lepszą ochronę przed słońcem i spowalnia procesy starzenia. W Kraju Kwitnącej Wiśni raczej trudno o wielkich fanów opalania - kobiety z tego kraju starają się unikać słońca i codziennie stosują dobre kremy z wysokimi filtrami UV.
Zdrowa dieta oraz aktywny styl życia Japonek
Ciekawostką jest, że Japonki należą do grupy najdłużej żyjących kobiet na świecie, ich średnia wieku wynosi około 88 lat. Na pewno ogromny wpływ na żywotność mieszkanek Kraju Kwitnącej Wiśni ma odpowiedni sposób odżywiania. W Japonii jada się duże ilości warzyw i ryb, które zawierają cenne kwasy Omega-3
Japonki uwielbiają surowe warzywa - szczególnie popularna jest tam rzodkiew daikon, która jest źródłem dużej ilości błonnika. Codziennymi składnikami diety są również lekkostrawny ryż oraz soja. W Japonii raczej unika się czerwonego mięsa, a wszelkie słodkości często przygotowuje się na bazie czerwonej fasoli. To zdecydowanie zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla popularnych słodyczy.
Warto wspomnieć, że Japonki starają się jeść małe porcje. Raczej się nie przejadają, a ulubione i bardziej kaloryczne potrawy serwują sobie na ważne okazje. Kluczem jest również powolne spożywanie posiłków i celebracja tzw. ''jedzenie oczami''.
Japonki starają się również prowadzić aktywny styl życia - dużo z nich spaceruje oraz jeździ na rowerach. Tamtejsze kobiety bardzo pilnują, aby bez względu na wiek, zachować sprawność fizyczną.
Japonki regularnie piją zieloną herbatę. To ich ulubiony napój
Większość mieszkanek Kraju Kwitnącej Wiśni regularnie pije zieloną herbatę. To napój, który ma ogromne właściwości lecznicze, zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jego spożycie pomaga między innymi w trawieniu posiłków oraz w odchudzaniu. Zielona herbata reguluje także temperaturę ciała, obniża poziom cholesterolu oraz wysokie ciśnienie krwi. Działa również przeciwzapalnie.
Warto wspomnieć, że według badaczy regularne i częste picie zielonej herbaty może korzystnie wpływać na poprawę elastyczności skóry.
Zobacz też: