Dieta i styl życia z Okinawy. Poznaj sekret długowieczności Japończyków
Karolina Szydłak
Mimo szybkiego rozwoju nowych technologii, jak na razie nie wynaleziono złotego środka na wieczną młodość i długie życie. Istnieją jednak miejsca na ziemi, gdzie żyje się naprawdę dobrze i ludzie mogą pochwalić się sędziwym wiekiem. Nie od dziś wiadomo, że najwięcej stulatków żyje w Japonii - konkretnie na pięknej Okinawie. Czemu mieszkańcy wyspy zawdzięczają swoją długowieczność? Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest odpowiednia dieta, podejście do życia oraz... leczniczy napój.
Okinawa to największa wyspa archipelagu Riukiu rozciągającego się między Tajwanem a Kiusiu. To wyjątkowo piękne miejsce, które często nazywane jest zielonym rajem lub ''japońskimi Hawajami''.
Na wyspie znajduje się liczna społeczność starszych osób - niektórzy mają ponad 100 lat i nadal cieszą się świetną formą oraz dobrym zdrowiem. Badacze z całego świata od dawna szukali powodu, dlaczego tak wielu Japończyków cieszy się długowiecznością. Okazuje się, że chodzi o lekkostrawną, bogatą w przeciwutleniacze i witaminy dietę oraz wyjątkowe podejście do życia - na wyspie od pokoleń króluje tradycja tworzenia silnych więzi w lokalnych społecznościach. Starsi mieszkańcy bardzo się wspierają i utrzymują trwałe oraz serdeczne relacje.
Bomba witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, czyli dieta z Okinawy
Dieta z Okinawy charakteryzuje się dużą ilością warzyw i owoców - często jada się marchew, kapustę, cebulę, paprykę, goye (przypomina pomarszczonego ogórka) oraz lokalny owoc cytrusowy - shikuwasę.
W regularnym jadłospisie mieszkańców wyspy są także glony, wodorosty, ryż, makaron udon, ryby morskie (zawierają cenne kwasy Omega-3), słodkie ziemniaki, rośliny nasion strączkowych, grzybki shiitake (mają działanie przeciwnowotworowe, są bogatym źródłem błonnika i białka) oraz tofu. Białe mięso spożywa się maksymalnie 1-2 razy w tygodniu (czerwone jada się bardzo rzadko).
Zazwyczaj występuje tam niskie spożycie produktów nabiałowych. Starsi Japończycy z Okinawy starają się pić małe ilości alkoholu - najczęściej sięgają po ryżowy trunek o nazwie awamori.
W Diecie z Okinawy znacznie ogranicza się ilość spożywania cukru i soli. W kuchni dominują zdrowe przyprawy - np. kurkuma, imbir oraz cukier trzcinowy.
W Kraju Kwitnącej Wiśni zwraca się również uwagę na ilość porcji - Japończycy kończą posiłek będąc najedzonym w około 80 procentach. Kluczem do sukcesu są powolne posiłki oraz celebracja tzw. ''jedzenie oczami''.
Średnio spożywa się tam około 1700 - 1900 kalorii dziennie.
Przepis na długowieczność? Regularne picie zielonej herbaty
Mieszkańcy Japonii regularnie piją w dużych ilościach napój o właściwościach leczniczych. Chodzi o zieloną herbatę - na Okinawie popularny jest sanpin (mieszanka herbaty zielonej z kwiatami jaśminu).
Sanpin to mikstura, która zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, a jej spożycie pomaga między innymi w trawieniu posiłków oraz w odchudzaniu. Zielona herbata reguluje także temperaturę ciała, obniża poziom cholesterolu oraz wysokie ciśnienie krwi. Działa również przeciwzapalnie.
W zdrowym ciele, zdrowy duch - postawą jest aktywność fizyczna
Japończycy starają się prowadzić aktywny styl życia. Bez względu na wiek dużo osób ćwiczy, uprawia gimnastykę i jeździ na rowerach.
Starsi mieszkańcy Okinawy lubią pracować w ogródkach oraz wybierać się na długie spacery - dzięki temu dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu, ''ładują baterie na słońcu'' i dostarczają organizmowi solidną dawkę witaminy D.
Zobacz też: