Są pyszne i mają orzechowy aromat. Zaczyna się sezon na jadalne kasztany
Karolina Szydłak
W Polsce to symbol jesieni, a w wielu krajach to pyszna i szybka przekąska. Kasztany jadalne to przysmak popularny zwłaszcza na południu Europy. W Polsce niewiele osób ma wiedzę na temat jedzenia kasztanów. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie gatunki nadają się do spożycia. Popularne w naszym kraju dzikie kasztanowce są trujące. Podpowiadamy, które odmiany nadają się do spożycia i jak można je szybko przyrządzić.
Kasztany jadalne - wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Kasztany jadalne, zwane także maronami, dojrzewają w drugiej połowie października i zazwyczaj w tym czasie pojawiają się w sprzedaży. Kasztany są popularną przekąską w wielu częściach świata. We Francji uznawane są nawet za afrodyzjak. Tutaj przy okazji warto zacytować klasyka - "W Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle''. To słynne hasło wypowiedział do Hansa Klossa łącznik w serialu ''Stawka większa niż życie". Odpowiedź kapitana brzmiała -''Zuzanna lubi je tylko jesienią".
W krajach azjatyckich kasztany jadalne mają wyjątkowe znaczenie. W Korei Południowej symbolizują obfitość, a w Japonii są częścią uroczystego, noworocznego posiłku. W Kraju Kwitnącej Wiśni marony symbolizują siłę.
Spożywanie kasztanów ma wiele zalet. Przede wszystkim chodzi o ich walory smakowe oraz pozytywne działanie na organizm. Ze względu na właściwości lecznicze doceniano je już w starożytnym Rzymie i Grecji. Marony zawierają dużą ilość witaminy C, witaminy B2, witaminy B6 oraz kwasu foliowego. To także źródło żelaza, białka, wapnia oraz potasu. Szczególnie polecane są do spożywania osobom zmagającym się z problemem wysokiego ciśnienia. Warto również wspomnieć, że kasztany jadalne zawierają dwa razy więcej skrobi niż ziemniaki.
Kasztany jadalne są pozbawione glutenu, poleca się je w diecie pacjentów chorujących na nowotwory. Chronią przed alzheimerem i parkinsonem. Warto wprowadzić je do diety, jeśli mamy problemy z anemią - wszystko dzięki zawartości żelaza i witamin wspomagających jego wchłanianie.
Nie wszystkie kasztany nadają się do jedzenia
Kasztan kasztanowi nierówny, czyli nie wszystkie orzechy nadają się do spożycia. Gatunek drzewa z jadalnymi owocami to z łaciny Castanea sativa. Wizualnie bardzo łatwo go pomylić z polską odmianą dzikiego kasztanowca. Istnieją między nimi jednak pewne różnice. Przede wszystkim kasztany jadalne wyglądają jak spłaszczone orzechy, które są pokryte bardzo dużą ilością długich, zielonych kolców. Co więcej, drzewo z jadalnymi owocami ma liście zbliżone wyglądem do buka.
Ze względu na panujące w naszym kraju niskie temperatury kasztany jadalne raczej w Polsce nie rosną. Pojedyncze gatunki można spotkać na Dolnym Śląsku oraz na Pomorzu Zachodnim. Castanea sativa rosną w dużych ilościach w rejonie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz na Półwyspie Bałkańskim.
Polskie kasztanowce to odmiana Aesculus hippocastanum. Nie jest to gatunek bezpieczny do spożycia. Owoce tego drzewa są toksyczne i mogą być zagrożeniem dla zdrowia. I choć w internecie znajdziemy informację, iż dzikie kasztany można zjeść tylko i wyłącznie, jeśli zostaną wcześniej poddane specjalnej obróbce termicznej, lepiej jednak pozostać przy odmianie jadalnej.
Jak jeść jadalne kasztany i do czego można je wykorzystać
Kasztany jadalne można jeść na wiele sposobów — na surowo, pieczone, prażone, smażone, a nawet gotowane. Najczęściej spotykaną formą są kasztany pieczone. Można je łatwo i szybko przygotować w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że zbyt długo lub krótko pieczone kasztany zrobią się bardzo twarde. Najlepiej tuż przed pieczeniem ponacinać kasztany, zagotować je w wodzie i dopiero upiec w piekarniku.
Kasztany jedzone na surowo mogą być w smaku gorzkie. Lepiej więc ugotować je w garnku z wodą lub na parze. Wiele osób uważa, że najsmaczniejszą opcją są kasztany prażone. Można je często kupić w wielu europejskich miastach jako jesienno-zimowy street food.
Jadalne kasztany są świetną opcją do nadziewania warzyw lub drobiu. Mogą być również smacznym dodatkiem do sałatek lub składnikiem pożywnych zup. Ususzone marony można zmielić na mąkę lub przygotować z nich pasztet. We Francji kasztany są sprzedawane również w formie kandyzowanej. Wiele osób traktuje je jako deser.
Zobacz także: