Pokochasz to danie zwłaszcza jesienią! Poznaj Locro czyli gęsty, dyniowy gulasz

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Argentyna w Polsce? Teraz to możliwe. Dzięki przepisowi od mistrza kuchni Martina Gimeneza Castro w prosty sposób przygotujesz pyszne i pożywne danie, czyli Locro. Jest to dyniowo-mięsna zupa a właściwie argentyński gulasz, który nie tylko podbije Twoje kubki smakowe, ale również dobrze Cię rozgrzeje!

Argentyńskie locro
Argentyńskie locro123RF/PICSEL

Argentyna w Polsce czyli pożywne i aromatyczne Locro

Argentyna słynie z pożywnych oraz aromatycznych potraw. Takie też jest jedno z najbardziej tradycyjnych dań tego kraju, czyli Locro. Warto podkreślić, że potrawa ta jest znana i bardzo lubiana praktycznie na całym kontynencie Ameryki Południowej. 

Locro to dyniowo - mięsna zupa, a właściwie gulasz. Smak tej potrawy może niektórym troszkę przypominać Strogonowa. Są to jednak jedynie pierwsze wrażenia. Locro jest dużo bardziej aromatyczne, słodsze oraz pożywniejsze. To wyjątkowe danie ma w Argentynie kilka różnych wersji. W każdej wariacji tej potrawy występuje jednak dynia oraz duża ilość mięsa. Locro charakteryzuje się również długim gotowaniem na małym ogniu. Sposób przygotowania tego tradycyjnego dania wcale nie jest jednak taki oczywisty. Na szczęście szef kuchni Martin Gimenez Castro podzielił się swoim wyjątkowym przepisem.

Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnego Locro

Locro to bardzo pożywne danie. Potrafi postawić na nogi oraz rozgrzać nawet w chłodne dni. Wymaga więc sporo mięsa oraz białka roślinnego. Dlatego też szef kuchni Martin Gimenez Castro w swoim przepisanie uwzględnił ciecierzycę oraz groch. To jednak nie wszystkie wymagane składniki. W przygotowaniu Locro bardzo ważna jest również dynia. Bez niej ta zupa nie będzie miała swojego charakterystycznego aromatu oraz słodkawego posmaku.

Składniki potrzebne do przygotowania Locro

  • 200 g ciecierzycy  
  • 200 g grochu  
  • 300 g boczku wędzonego w kawałku 
  • 1 chorizo pikantne  
  • 2 nóżki wieprzowe  
  • 500 g szpondra wołowego 
  • 1 dynia  
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 biała cebula 
  • 5 liści laurowych 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 łyżka kminku rzymskiego 
  • 1 kostka smalcu 

Jak przygotować Locro, czyli tradycyjną argentyńską zupę?

Szef kuchni Martin Gimenez Castro zaleca, aby do gotowania Locro przygotować się już dzień wcześniej. Chodzi o odpowiednie namoczenie soczewicy oraz grochu. Dzięki temu szybciej zrobią się one miękkie.

Kiedy już będziesz mieć gotową soczewicę i groch, możesz zabrać się za gotowanie zupy. Na początek przygotuj sobie duży garnek. Rozpuść w nim trochę smalcu i podsmaż w nim szponder wołowy w kawałkach, a następnie nóżki wieprzowe. Potem dodaj do garnka pokrojone w plastry chorizo i kawałek wędzonego boczku. Następnie pokrój w kostkę białą cebulę oraz dynie. Dorzuć je do garnka, zalej wodą i dobrą chwilę pogotuj. Potem koniecznie dodaj do wywaru liście laurowe oraz wymoczone wcześniej ciecierzycę oraz groch. Na koniec dopraw zupę słodką papryką oraz kminkiem rzymskim. Gulasz gotuj aż groch i ciecierzyca będą naprawdę miękkie i dobre w smaku. Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas