Trzy pomysły na kalafiora "inaczej" – bez bułki tartej, choć w niepowtarzalnym towarzystwie

Kamil Olek

Kamil Olek

Aktualizacja
Kalafior
Kalafior123RF/PICSEL

Kalafior z za'atarem. Pieczony i w towarzystwie zielonego tahini podany

  • 1 główka kalafiora 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka przyprawy za'atar 
  • 1/4 łyżeczki kminu 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/3 szklanki tahini 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki posiekanej mięty 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 

Makaron z kalafiorowym sosem – prawie jak fettuccine alfredo

  • 1 główka kalafiora 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szalotka 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1/4 łyżeczki płatków chili 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu 
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego 
  • 500 gramów ugotowanego makaronu (najlepiej fettuccine, choć sprawdzą się również inne wstęgi) 
  • sól 

Idealne brownie z... kalafiora. Miękkie jak żadne inne

  • 2 szklanki ugotowanych różyczek kalafiora 
  • 1/4 szklanki kakao 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki napoju migdałowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady 
  • szczypta soli 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?