Jesienny obiad w dwóch wersjach - prostej i "de luxe". Makaron z pieczoną dynią, fetą, i prażonymi orzechami
Ten przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich jesieniar i jesieniarzy. Jest bardzo łatwy, szybki i wyjątkowo smaczny, zrobi go każdy - nawet słabo przekonany do działań w kuchni student. Danie nie jest drogie, w sam raz na studencką kieszeń. Jeśli zaś student zamarzy sobie zorganizowanie eleganckiej kolacji dla gości, których poczęstuje daniem jak z restauracji fine dining, sprawdzi się jego druga, wzbogacona wersja. Tym razem z dodatkiem szałwii i orzechami włoskimi prażonymi w palonym maśle.

Makaron jest dobry na wszystko, zarówno na polską złotą jesień, jak i na jesienną pluchę czy wichurę. Z dodatkiem słodkiej, aromatycznej dyni, ostrego sera i orzechów, smakuje wybornie i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To wege danie jest kolorowe, proste i bosko wygląda na stole. W dodatku jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu - makaron z pieczoną dynią będzie gotowy w pół godziny.
Przepis na szybki makaron z pieczoną dynią. Zrobisz go w pół godziny
Składniki:
- 300 g makaronu (np. penne lub rigatoni)
- 400 g dyni pokrojonej w kostkę
- 100 g sera feta
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, chili flakes
Przygotowanie:
- Dynię wymieszaj z oliwą, miodem i przyprawami, piecz 25-30 min w 190°C.
- Ugotuj makaron, połącz z upieczoną dynią, pokruszoną fetą i orzechami.
- Podawaj na ciepło lub letnio - wygląda pięknie i pachnie jesienią
Wersja premium - makaron z pieczoną dynią, fetą, szałwią i prażonymi orzechami włoskimi w maśle palonym
Szybki makaron możesz też przygotować w wersji premium. W takim wydaniu będzie idealny na elegancką kolację dla gości lub danie jak z restauracji fine dining. Twoi goście zaniemówią, gdy zaproponujesz im danie z dopracowanym smakiem, teksturą i aromatem.
Makaron z pieczoną dynią, fetą, szałwią i prażonymi orzechami włoskimi w maśle palonym to łatwy jesienny comfort food, ale w eleganckim wydaniu. Jest kremowy, aromatyczny i pełen kontrastów: łączy bowiem słodycz dyni, słony smak fety, orzechową głębię masła i ziołową nutkę szałwii. Danie w "podkręconej" wersji idealnie nadaje się na romantyczną kolację, świąteczny obiad albo swobodną jesienną domówkę.
Składniki (2-3 porcje):
- 300 g makaronu (najlepiej pappardelle, tagliatelle lub rigatoni)
- 400 g dyni (np. Hokkaido lub piżmowej), pokrojonej w kostkę
- 120 g sera feta lub lepiej: greckiej fety premium z owczego mleka
- garść orzechów włoskich (lekko posiekanych)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- 50 g masła (najlepiej klarowanego)
- kilka listków świeżej szałwii
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- świeżo mielony pieprz, sól morska
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
- Upiecz dynię - pokrój ją w kostkę, wymieszaj z oliwą, miodem, solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Piecz ok. 30 minut w 190°C, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana.
- Zrób orzechową kruszonkę. Na suchej patelni podpraż orzechy, aż się zarumienią i zaczną pachnieć. Odłóż.
- Przygotuj masło palone z szałwią. Na patelni rozpuść masło i smaż, aż zacznie się pienić i nabierze orzechowego aromatu (ok. 3-4 min). Wrzuć listki szałwii i smaż przez 30 sekund — aż staną się chrupiące.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź (zostaw trochę wody z gotowania).
- Połącz wszystko. Do makaronu dodaj pieczoną dynię, połowę pokruszonej fety, łyżkę wody z makaronu i wlej masło z szałwią. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą i sos stanie się aksamitny.
- Na koniec posyp prażonymi orzechami, resztą fety, odrobiną parmezanu i skrop sokiem z cytryny.
Makaron możesz podać z kieliszkiem wytrawnego białego wina i kilkoma kroplami oleju z orzechów włoskich na wierzchu - dla dodatkowej głębi smaku.
Zobacz też:






