Jesienny obiad w dwóch wersjach - prostej i "de luxe". Makaron z pieczoną dynią, fetą, i prażonymi orzechami

Beata Maj

Beata Maj

Jesienny obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie: makaron z pieczoną dynią, fetą i orzechami włoskimi
Jesienny obiad, gdy nie masz czasu na gotowanie: makaron z pieczoną dynią, fetą i orzechami włoskimi123RF/PICSEL

Przepis na szybki makaron z pieczoną dynią. Zrobisz go w pół godziny

  • 300 g makaronu (np. penne lub rigatoni)
  • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 100 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, chili flakes
  1. Dynię wymieszaj z oliwą, miodem i przyprawami, piecz 25-30 min w 190°C.
  2. Ugotuj makaron, połącz z upieczoną dynią, pokruszoną fetą i orzechami.
  3. Podawaj na ciepło lub letnio - wygląda pięknie i pachnie jesienią

Wersja premium - makaron z pieczoną dynią, fetą, szałwią i prażonymi orzechami włoskimi w maśle palonym

  • 300 g makaronu (najlepiej pappardelle, tagliatelle lub rigatoni)
  • 400 g dyni (np. Hokkaido lub piżmowej), pokrojonej w kostkę
  • 120 g sera feta lub lepiej: greckiej fety premium z owczego mleka
  • garść orzechów włoskich (lekko posiekanych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 50 g masła (najlepiej klarowanego)
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • świeżo mielony pieprz, sól morska
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • sok z ½ cytryny
  1. Upiecz dynię - pokrój ją w kostkę, wymieszaj z oliwą, miodem, solą, pieprzem, chili i tymiankiem. Piecz ok. 30 minut w 190°C, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana.
  2. Zrób orzechową kruszonkę. Na suchej patelni podpraż orzechy, aż się zarumienią i zaczną pachnieć. Odłóż.
  3. Przygotuj masło palone z szałwią. Na patelni rozpuść masło i smaż, aż zacznie się pienić i nabierze orzechowego aromatu (ok. 3-4 min). Wrzuć listki szałwii i smaż przez 30 sekund — aż staną się chrupiące.
  4. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź (zostaw trochę wody z gotowania).
  5. Połącz wszystko. Do makaronu dodaj pieczoną dynię, połowę pokruszonej fety, łyżkę wody z makaronu i wlej masło z szałwią. Wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą i sos stanie się aksamitny.
  6. Na koniec posyp prażonymi orzechami, resztą fety, odrobiną parmezanu i skrop sokiem z cytryny.