Jesienne bułeczki czosnkowe – w kształcie dyni zamknięte. Nie tylko na Halloween
Dynia jesienią jest niemal wszędzie - od obecnych na każdym kroku dekoracji, przez rozgrzewające zupy-kremy, aż po słynne pumpkin spice latte. Tym razem nie gra jednak głównej roli, tylko inspiruje formą. Bułki czosnkowe, którym Karolina Stolarska-Bigos nadała kształt małych dyń, to połączenie miękkiego, pachnącego pieczywa i kulinarnej pomysłowości, która sprawia, że nawet zwykły wypiek nabiera sezonowego charakteru (a przy okazji) złocistego koloru.

Bułeczki czosnkowe według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 25 gramów świeżych drożdży
- 500 gramów mąki
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 130 mililitrów mleka
- 100 mililitrów wody
- 80 mililitrów oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Przygotować rozczyn, zalewając drożdże 100 mililitrami letniego mleka i wody, dodając łyżkę mąki oraz cukier. Wymieszać i odstawić, aż drożdże zaczną pracować.
Wyrośnięty rozczyn połączyć w misce z mąką, jednym jajkiem, olejem, pozostałym mlekiem i wodą, a także solą, kurkumą i czosnkiem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Następnie podzielić ciasto na porcje po około 90 gramów i uformować z nich kulki. Na blacie skrzyżować cztery grubsze sznurki, na środku ułożyć kulkę ciasta i związać końce u góry, tak by powstał kształt dyni. Bułeczki odstawić do ponownego wyrośnięcia, po czym posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Po wystudzeniu ostrożnie przeciąć i usunąć sznurki.






