Tagliatelle (nigdy spaghetti!) z sosem bolognese. Przepis niczym u prawdziwej włoskiej nonny

Kamil Olek

Kamil Olek

Tagliatelle z sosem bolognese
Tagliatelle z sosem bolognese123RF/PICSEL

Jajeczne tagliatelle z prawdziwym sosem bolognese

Sekret prawdziwego bolognesehalo tu polsat
  • 250 gramów grubo mielonego mięsa wołowego 
  • 100 gramów włoskiej pancetty (1 lub 2 gruby plastry) 
  • 60 gramów marchewki 
  • 60 gramów selera naciowego 
  • 60 gramów białej cebuli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 250 gramów passaty pomidorowej 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina 
  • oliwa extra virigin 
  • bulion warzywny 
  • sól i pieprz 
  • jajeczny makaron tagliatelle