Karp w roli głównej, ale zupełnie inaczej. Węgierska zupa rybna według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Jak święta to karp, jak karp to smażony - ale można inaczej. Karolina Stolarska-Bigos w kuchni "halo tu polsat" zaprezentowała wyjątkowy przepis od naszych sąsiadów. Węgierska zupa rybna z karpiem w roli głównej zaskakuje i to jeszcze jak. Aromatyczna, sycąca, rozgrzewająca - nie tylko dzięki papryce. To świetna alternatywa dla świątecznego barszczu, ale także świetny pomysł na uroczysty obiad w sylwestra, czy każdy inny zimowy dzień.

Węgierska zupa rybna z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
⁃ około 700 g filetów z karpia
⁃ 1,5 l bulionu rybnego
⁃ 2 marchewki
⁃ por
⁃ cebula
⁃ 3 ziemniaki
⁃ papryka czerwona
⁃ papryka żółta
⁃ 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
⁃ łyżeczka ostrej papryki
⁃ łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ puszka krojonych pomidorów
⁃ natka pietruszki
⁃ sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulkę pokrój i podsmaż na oleju, dodaj posiekane lub starte na tarce warzywa: marchewkę, pora i selera. Od razu wsyp słodką i wędzoną paprykę. Po chwili zalej wszystko wywarem i pomidorami z puszki, gotuj całość około 20 minut.
Wrzuć pokrojone papryki i ziemniaki - gotuj kolejne 20 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wrzuć filety z karpia i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gorącą zupę rybną możesz serwować z cienkim makaronem lub pieczywem.
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






