Słynną sałatkę zrobisz z trzech składników. Smakuje jak włoskie wakacje

Beata Łajca

Beata Łajca

Wygląda jak włoska flaga, smakuje jak włoskie wakacje. Ta sałatka jest znana na całym świecie, a jej przygotowanie polega zaledwie na pokrojeniu składników. Tutaj nie trzeba nic ważyć, ani liczyć. Ale by uzyskać prawdziwy włoski smak, warto postawić na składniki dobrej jakości. Oto przepis na tradycyjną sałatkę caprese.

sałatka caprese
sałatka caprese123RF/PICSEL

Dzisiaj supermarkety wyposażone są tak dobrze, że bez problemu można w nich kupić oryginalne włoskie produkty. W sałatce caprese ważna jest dobra mozzarella i jeszcze lepsza oliwa. O pomidory już nie musisz się martwić — wystarczą te polskie, dojrzałe i bardzo czerwone. Caprese może być przystawką do dań mięsnych lub samodzielną przekąską. Sprawdzi się zarówno na grillu, jak i na domowym przyjęciu.

Jak zrobić prawdziwą sałatkę caprese?

Składniki na 2-3 osoby:

  • 1-2 kulki mozzarelli z zalewy (250-300 g)
  • 2-3 dojrzałe pomidory
  • 5 łyżek dobrej oliwy extra virgin
  • garść świeżych liści bazylii
  • oregano
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w mniej więcej centymetrowe plasterki. Pomidory umyj, osusz i pokrój w podobnej wielkości części. Układaj składniki na talerzu po kolei: pomidor, mozzarella, listek bazylii i tak aż do wykończenia składników. Górę sałatki możesz jeszcze ozdobić bazylią. Polej wszystko obficie oliwą, dopraw oregano, a także solą i pieprzem.

sałatka caprese
sałatka caprese123RF/PICSEL

Do sałatki caprese możesz podać pieczywo – zwykłe lub zapiekane. Świetnie sprawdzą się grzanki z pesto. Jeżeli chcesz zaś uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz wybrać oliwę smakową, np. czosnkową lub bazyliową. Niektórzy, chociaż nie jest o tradycyjny sposób, do caprese dodają również oliwki. I choć Włosi mogliby się obrazić, to pasują tu one idealnie.

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas