Niby po włosku, ale nie do końca. Chrupiące mini pizze z burakami i bresaolą
Choć pizza to bezapelacyjnie włoskie danie, proponowane przez Mateusza Gesslera jej mini wersje trudno nazwać daniem prosto z Italii. Inspiracja jest jednak wyraźna, całość zachwyca zaś chociażby smakiem tradycyjnej bresaoli. Ciasta nie pokrywa jednak sos pomidorowy, a specjalna kompozycja, której najważniejszym elementem są... buraki. Zapewniamy, że podobnego dania jeszcze nie próbowaliście.
Miniaturowe pizze z burakami i włoską bresaolą
Składniki:
- 3 ugotowane i obrane buraki
- 80 gramów szczypiorku
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 1 łyżka koncentratu buraczanego
- 300 gramów ciasta na pizzę
- 20 gramów tymianku
- 100 gramów bresaoli
- 1 ząbek czosnku
- 100 mililitrów śmietanki (o 30-procentowej zawartości tłuszczu)
- papryczki Piment d'Espelette
- 1 paczka szpinaku baby
- 1 paczka wędzonego francuskiego boczku
- oliwa
- miód
- bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowane wcześniej ciasto od pizzy wyjąć i uformować na placek o średnicy około 10 centymetrów.
Wędzony boczek pokroić i przełożyć na zimną patelnię, a następnie wytopić z niego tłuszcz. W międzyczasie buraki, tymianek, czosnek, szczypiorek, śmietankę, koncenrat oraz papryczki zmiksować. Dodać wytopiony tłuszcz i powtórzyć czynność. Całość doprawić solą i pieprzem.
Masę buraczaną rozprowadzić na cieście, niczym sos pomidorowy w klasycznej wersji. Posypać całość wytopionym boczkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez około 10-15 minut (lub używając kamienia do pizzy, wtedy wystarczy ledwie kilka minut).
Po wyjęciu z piekarnika na mini pizzach rozłożyć szpinak i bresaolę. Całość polać miodem oraz oliwą oraz udekorować bazylią.
Smacznego!