Niby po włosku, ale nie do końca. Chrupiące mini pizze z burakami i bresaolą

Pizza z buraczanym podkładem i bresaolą
Pizza z buraczanym podkładem i bresaoląEuzebiusz NiemiecAKPA

Miniaturowe pizze z burakami i włoską bresaolą

  • 3 ugotowane i obrane buraki  
  • 80 gramów szczypiorku  
  • 250 gramów twarogu półtłustego  
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego   
  • 300 gramów ciasta na pizzę  
  • 20 gramów tymianku   
  • 100 gramów bresaoli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 100 mililitrów śmietanki (o 30-procentowej zawartości tłuszczu) 
  • papryczki Piment d'Espelette 
  • 1 paczka szpinaku baby 
  • 1 paczka wędzonego francuskiego boczku 
  • oliwa 
  • miód 
  • bazylia 
  • sól, pieprz