Niby po włosku, ale nie do końca. Chrupiące mini pizze z burakami i bresaolą

Kamil Olek

Kamil Olek

Choć pizza to bezapelacyjnie włoskie danie, proponowane przez Mateusza Gesslera jej mini wersje trudno nazwać daniem prosto z Italii. Inspiracja jest jednak wyraźna, całość zachwycą zaś chociażby smakiem tradycyjnej bresaoli. Ciasta nie pokrywa jednak sos pomidorowy, a specjalna kompozycja, której najważniejszym elementem są... buraki. Zapewniamy, że podobnego dania jeszcze nie próbowaliście.

Pizza z buraczanym podkładem i bresaolą
Pizza z buraczanym podkładem i bresaoląEuzebiusz NiemiecAKPA

Miniaturowe pizze z burakami i włoską bresaolą

Składniki:  

  • 3 ugotowane i obrane buraki  
  • 80 gramów szczypiorku  
  • 250 gramów twarogu półtłustego  
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego   
  • 300 gramów ciasta na pizzę  
  • 20 gramów tymianku   
  • 100 gramów bresaoli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 100 mililitrów śmietanki (o 30-procentowej zawartości tłuszczu) 
  • papryczki Piment d'Espelette 
  • 1 paczka szpinaku baby 
  • 1 paczka wędzonego francuskiego boczku 
  • oliwa 
  • miód 
  • bazylia 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Przygotowane wcześniej ciasto od pizzy wyjąć i uformować na placek o średnicy około 10 centymetrów.

Wędzony boczek pokroić i przełożyć na zimną patelnię, a następnie wytopić z niego tłuszcz. W międzyczasie buraki, tymianek, czosnek, szczypiorek, śmietankę, koncenrat oraz papryczki zmiksować. Dodać wytopiony tłuszcz i powtórzyć czynność. Całość doprawić solą i pieprzem.

Masę buraczaną rozprowadzić na cieście, niczym sos pomidorowy w klasycznej wersji. Posypać całość wytopionym boczkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury przez około 10-15 minut (lub używając kamienia do pizzy, wtedy wystarczy ledwie kilka minut).

Po wyjęciu z piekarnika na mini pizzach rozłożyć szpinak i bresaolę. Całość polać miodem oraz oliwą oraz udekorować bazylią.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas