Najlepsze empanadas Martina Gimeneza Castro. Kulinarna podróż po Argentynie

Beata Łajca

Beata Łajca

Jeżeli jesteś miłośniczką pierogów, pokochasz empanadas. To też pierogi, ale smażone na głębokim oleju. Są popularnym daniem Ameryki Południowej, a w samej Argentynie serwuje się je w kilkunastu wariantach. Chef Martin Gimenez Castro proponuje empanadas z mięsnym farszem z dodatkiem orzeźwiającego chimichurri — sosu na bazie ziół, oliwy i octu winnego.

empanadas
empanadasArmando Ascorvepexels.com

Przepis na empanadas z mięsem wołowym i chimichurri

Przygotowanie empanadas zacznij od farszu, potem zrób ciasto, a kiedy będzie odpoczywało w lodówce, zajmij się chimichurri. Smażone pierożki najlepiej podawać gorące, prosto z oleju, a chimichurri potrzebuje chwili, żeby nabrać smaku. Dlatego kolejność przygotowania elementów ma tutaj duże znaczenie.

Składniki na empanadas:

  • 1 kg mięsa wołowego mielonego,
  • 1 kg białej cebuli,
  • 1 kostka smalcu,
  • oregano suszone,
  • papryka słodka,
  • kminek rzymski,
  • 1 słoik zielonych oliwek bez pestek,
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 4 l oleju uniwersalnego do smażenia.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej połowę kostki smalcu. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso i usmaż. W tym czasie pokrój oliwki. Dopraw papryką, oregano, kminkiem rzymskim i dokładnie wymieszaj. Po chwili wrzuć oliwki, zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

Kiedy farsz stygnie, zabierz się za ciasto na empanadas. Do jego przygotowania możesz użyć miksera planetarnego z odpowiednią końcówką, możesz też wyrobić je ręcznie. Zacznij od rozpuszczenia połowy kostki smalcu. W misie miksera lub zwykłej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, smalec i sól. Jeżeli robisz to ręcznie — na początku użyj łyżki, bo smalec może być gorący. Potem, gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw ciasto do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj chimichurri.

Wyjmij ciasto na empanadas z lodówki i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie przygotuj krążki o średnicy około 10 cm. Możesz wykrawać je dużym kubkiem lub miseczką. Na każde kółeczko nałóż dużą ilość farszu i dokładnie zamknij ciasto, dokładnie tak, jak robi się to w przypadku pierogów. W głębokim garnku rozgrzej olej i usmaż gotowe empanadas, tak aby miały piękny, złoty kolor. Podawaj gorące z dodatkiem chimichurri.

Co to jest chimichurri?

chimichurri
chimichurripexels.com

Chimichurri to znana na całym świecie argentyńska salsa. Przygotowuje się ją na bazie oliwy i octu winnego, a główną rolę grają tutaj surowe zioła i przyprawy. Używa się go nie tylko w Ameryce Południowej, ale już na całym świecie. Najczęściej towarzyszy pieczonym i smażonym daniom mięsnym. Może być świetną propozycją na zaskakujący i smaczny dodatek do dań z grilla. Chimichurri jest bardzo orzeźwiające, dlatego idealnie dopełnia smak empanadas z mięsnym farszem.

Jak zrobić chimichurri?

Składniki na chimichurri:

  • 200 g natki pietruszki,
  • 50 g świeżego oregano lub łyżka suszonego, 
  • 1 cebula biała,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 200 ml oliwy extra virgin,
  • 50 ml octu z czerwonego wina,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Posiekaj drobno natkę pietruszki, podobnie oregano - jeżeli używasz świeżego. Cebulę, czosnek i dymkę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć składniki do miski, dodaj paprykę, oliwę, ocet i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas