Najlepsze empanadas Martina Gimeneza Castro. Kulinarna podróż po Argentynie
Beata Łajca
Jeżeli jesteś miłośniczką pierogów, pokochasz empanadas. To też pierogi, ale smażone na głębokim oleju. Są popularnym daniem Ameryki Południowej, a w samej Argentynie serwuje się je w kilkunastu wariantach. Chef Martin Gimenez Castro proponuje empanadas z mięsnym farszem z dodatkiem orzeźwiającego chimichurri — sosu na bazie ziół, oliwy i octu winnego.
Przepis na empanadas z mięsem wołowym i chimichurri
Przygotowanie empanadas zacznij od farszu, potem zrób ciasto, a kiedy będzie odpoczywało w lodówce, zajmij się chimichurri. Smażone pierożki najlepiej podawać gorące, prosto z oleju, a chimichurri potrzebuje chwili, żeby nabrać smaku. Dlatego kolejność przygotowania elementów ma tutaj duże znaczenie.
Składniki na empanadas:
- 1 kg mięsa wołowego mielonego,
- 1 kg białej cebuli,
- 1 kostka smalcu,
- oregano suszone,
- papryka słodka,
- kminek rzymski,
- 1 słoik zielonych oliwek bez pestek,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 4 l oleju uniwersalnego do smażenia.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej połowę kostki smalcu. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj mielone mięso i usmaż. W tym czasie pokrój oliwki. Dopraw papryką, oregano, kminkiem rzymskim i dokładnie wymieszaj. Po chwili wrzuć oliwki, zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Kiedy farsz stygnie, zabierz się za ciasto na empanadas. Do jego przygotowania możesz użyć miksera planetarnego z odpowiednią końcówką, możesz też wyrobić je ręcznie. Zacznij od rozpuszczenia połowy kostki smalcu. W misie miksera lub zwykłej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, smalec i sól. Jeżeli robisz to ręcznie — na początku użyj łyżki, bo smalec może być gorący. Potem, gdy składniki wstępnie się połączą, wyrabiaj ciasto ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie. Odstaw ciasto do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj chimichurri.
Wyjmij ciasto na empanadas z lodówki i rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Następnie przygotuj krążki o średnicy około 10 cm. Możesz wykrawać je dużym kubkiem lub miseczką. Na każde kółeczko nałóż dużą ilość farszu i dokładnie zamknij ciasto, dokładnie tak, jak robi się to w przypadku pierogów. W głębokim garnku rozgrzej olej i usmaż gotowe empanadas, tak aby miały piękny, złoty kolor. Podawaj gorące z dodatkiem chimichurri.
Co to jest chimichurri?
Chimichurri to znana na całym świecie argentyńska salsa. Przygotowuje się ją na bazie oliwy i octu winnego, a główną rolę grają tutaj surowe zioła i przyprawy. Używa się go nie tylko w Ameryce Południowej, ale już na całym świecie. Najczęściej towarzyszy pieczonym i smażonym daniom mięsnym. Może być świetną propozycją na zaskakujący i smaczny dodatek do dań z grilla. Chimichurri jest bardzo orzeźwiające, dlatego idealnie dopełnia smak empanadas z mięsnym farszem.
Jak zrobić chimichurri?
Składniki na chimichurri:
- 200 g natki pietruszki,
- 50 g świeżego oregano lub łyżka suszonego,
- 1 cebula biała,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek dymki,
- 1 łyżka papryki słodkiej,
- 200 ml oliwy extra virgin,
- 50 ml octu z czerwonego wina,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Posiekaj drobno natkę pietruszki, podobnie oregano - jeżeli używasz świeżego. Cebulę, czosnek i dymkę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć składniki do miski, dodaj paprykę, oliwę, ocet i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj, odstaw na chwilę.