Knedlíčky s jahodovou omáčkou, czyli smak czeskiego dzieciństwa z truskawką (nie jagodą) w roli głównej

Redakcja
W Czechach knedlíčky na słodko to nie deser, a pełnoprawny obiad, który pachnie sielskim latem z czasów dzieciństwa. W tym przypadku, koniecznie z jahodovou omáčkou, czyli sosem z truskawek (choć dla Polek i Polaków to często niemałe zaskoczenie, "jahoda" okazuje się wszak nie być "jagodą"). Lenka Klimentová podaje je tak, jak robiły to czeskie babički – ze śmietaną i odrobiną nostalgii. Nic więcej już nie potrzeba.

Knedliki z sosem truskawkowym i śmietaną
Składniki:
- 500 gramów mąki krupczatki
- 20 gramów świeżych drożdży
- 220 mililitrów ciepłego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- sól
- 450 gramów truskawek (świeżych lub mrożonych)
- cukier
- 1 łyżka soku z cytryny
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiać mąkę i zrobić w niej dołek. W oddzielnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży rozprowadzonych w 100 mililitrach ciepłego mleka, z dodatkiem cukru i dwóch łyżek mąki. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, dolać pozostałe mleko, dorzucić jajko, roztopione masło i dwie szczypty solu, a następnie wyrabiać ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta uformować dwie podłużne "bułeczki", ponownie odstawić je na 20 minut do wyrośnięcia, a parować pod przykryciem po około 6 minut z każdej strony.
W międzyczasie przygotować sos – truskawki przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier według uznania (około 2-3 łyżki), po czym zagotować i zmiksować na gładki sos. Doprowadzić całość do wrzenia, lekko odparować przez kilka minut.
Gotowe knedliki pokroić na grube plastry i podawać polane ciepłym sosem truskawkowym z dodatkiem kwasnej śmietany.