Knedlíčky s jahodovou omáčkou, czyli smak czeskiego dzieciństwa z truskawką (nie jagodą) w roli głównej

Redakcja

Redakcja

W Czechach knedlíčky na słodko to nie deser, a pełnoprawny obiad, który pachnie sielskim latem z czasów dzieciństwa. W tym przypadku, koniecznie z jahodovou omáčkou, czyli sosem z truskawek (choć dla Polek i Polaków to często niemałe zaskoczenie, "jahoda" okazuje się wszak nie być "jagodą"). Lenka Klimentová podaje je tak, jak robiły to czeskie babički – ze śmietaną i odrobiną nostalgii. Nic więcej już nie potrzeba.

Knedlíčky
KnedlíčkyAKPA

Knedliki z sosem truskawkowym i śmietaną

Składniki:

  • 500 gramów mąki krupczatki
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 220 mililitrów ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • sól
  • 450 gramów truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • cukier
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiać mąkę i zrobić w niej dołek. W oddzielnym naczyniu przygotować zaczyn z drożdży rozprowadzonych w 100 mililitrach ciepłego mleka, z dodatkiem cukru i dwóch łyżek mąki. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięty zaczyn dodać do mąki, dolać pozostałe mleko, dorzucić jajko, roztopione masło i dwie szczypty solu, a następnie wyrabiać ciasto ręcznie przez kilka minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie z ciasta uformować dwie podłużne "bułeczki", ponownie odstawić je na 20 minut do wyrośnięcia, a parować pod przykryciem po około 6 minut z każdej strony.

W międzyczasie przygotować sos – truskawki przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier według uznania (około 2-3 łyżki), po czym zagotować i zmiksować na gładki sos. Doprowadzić całość do wrzenia, lekko odparować przez kilka minut.

Gotowe knedliki pokroić na grube plastry i podawać polane ciepłym sosem truskawkowym z dodatkiem kwasnej śmietany.