​Klasyka po nowemu. Schab złotnicki z kością – na mandarynkowym sosie, z pieczoną (i czerwoną) kapustą podany

Kamil Olek

Kamil Olek

Schab złotnicki w sosie mandarynkowym
Schab złotnicki w sosie mandarynkowymDariusz GałązkaAKPA

Schab ze świni złotnickiej. Na mandarynkowym sosie i z pieczoną czerwoną kapustą

  • 1 litr wody
  • 60 gramów soli
  • 2 300-gramowe kawałki schabu z kością – ze świni złotnickiej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 3 mandarynki
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60 mililitrów likieru Cointreau
  • 60 gramów masła
  • szafran
  • goździki
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty
  • 75 gramów miodu
  • 65 gramów oliwy
  • 15 gramów octu balsamicznego
  • grys chili
  • świeża kolendra