Hit jesieni: jednogarnkowe klopsiki w sosie pomidorowym z czosnkiem i parmezanem
Jesień to idealny czas na jednogarnkowe potrawy, które rozgrzewają i wypełniają dom cudownym aromatem. Klopsiki w sosie pomidorowym z parmezanem to szybki i pożywny posiłek, który pokocha cała rodzina. Delikatne, aromatyczne, z dodatkiem kaszy i podsmażonych warzyw - smakują wybornie i bez trudu wystarczają na dwa dni!

Jeśli kochasz babcine receptury, ale równocześnie lubisz nowoczesne rozwiązania w kuchni, to klopsiki w pomidorowym sosie z warzywami będą dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Jednogarnkowe, rozgrzewające i sycące - idealne na jesień. Możesz je przygotować w wersji mięsnej lub wege, a aromat z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Z ciecierzycy czy mięsne? Obie wersje są hitem
Jednogarnkowe potrawy mają jedną wielką zaletę: robi się je szybko, brudzi się mało naczyń, a smaki świetnie się przenikają. Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami to pożywny przepis, który nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. To proste, ale równocześnie pyszne danie, które możesz zaserwować w tygodniu jako obiadokolację, lub w weekend jako popisowe danie.
Klopsiki z ciecierzycy, czy mięsne? To już zależy od twoich preferencji kulinarnych. Obie wersje są jednak świetne i zapewne zasmakują nawet największym niejadkom.

Jak zrobić jesienne klopsiki w sosie pomidorowym krok po kroku - wersja wegetariańska
Wegetariańskie klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem - pożywne, pyszne i rozgrzewające.
Składniki (porcja dla 2-3 osób na dwa dni):
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g, odsączonej i przepłukanej)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki płatków owsianych lub bułki tartej
- 1 jajko (lub zamiennik np. siemię lniane + woda)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (lub wegańska alternatywa)
- świeża pietruszka
- 1/2 szklanki surowego pęczaku
Sposób przygotowania:
Zblenduj ciecierzycę na gładką masę, dodaj jajko lub siemię lniane, płatki owsiane, sól, pieprz i paprykę, wymieszaj dokładnie. Posiekaj cebulę i czosnek, marchewkę i cukinię pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek 2-3 minuty, dodaj marchewkę i cukinię, smaż kolejne 2 minuty. Uformuj z masy zwarte, małe klopsiki i delikatnie wrzuć je do garnka. Dodaj pomidory, passatę, oregano i bazylię, wymieszaj ostrożnie, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 10 minut. Następnie dodaj 1/2 szklanki surowego pęczaku (lub innej ulubionej kaszy), wymieszaj i gotuj kolejne 20 minut, aż klopsiki będą zwarte, warzywa miękkie, a kasza wchłonie część sosu. Posyp parmezanem i świeżą pietruszką przed podaniem. Smacznego!
Jesienne klopsiki z warzywami - sycące i rozgrzewające
Mięsne klopsiki jednogarnkowe w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem - idealne danie na chłodne, jesienne dni.
Składniki (porcja dla 2-3 osób na dwa dni):
- 300-350 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, papryka do smaku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
- 150 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki surowego pęczaku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 30 g parmezanu
- świeża pietruszka do podania
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj mięso z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i papryką. Posiekaj cebulę i czosnek, marchewkę i cukinię pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek 2-3 minuty, dodaj marchewkę i cukinię, smaż kolejne 2 minuty. Uformuj małe, zwarte klopsiki z mięsa i delikatnie wrzuć je do garnka. Dodaj pomidory, passatę, oregano i bazylię, wymieszaj ostrożnie, przykryj i gotuj 10 minut. Dodaj 1/2 szklanki surowego pęczaku i gotuj kolejne 20 minut, aż klopsiki będą miękkie, warzywa ugotowane, a kasza wchłonie sos. Posyp parmezanem i świeżą pietruszką przed podaniem. Smacznego!
Zobacz też: