Hit jesieni: jednogarnkowe klopsiki w sosie pomidorowym z czosnkiem i parmezanem

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Aktualizacja
Jednogarnkowy hit na jesień - pożywne klopsiki
Jednogarnkowy hit na jesień - pożywne klopsiki 123RF/PICSEL

Z ciecierzycy czy mięsne? Obie wersje są hitem

Idealne danie na jesień. Klopsiki w wersji wege lub mięsnej
Idealne danie na jesień. Klopsiki w wersji wege lub mięsnej 123RF/PICSEL

Jak zrobić jesienne klopsiki w sosie pomidorowym krok po kroku - wersja wegetariańska

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400 g, odsączonej i przepłukanej)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 szklanki płatków owsianych lub bułki tartej
  • 1 jajko (lub zamiennik np. siemię lniane + woda)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu (lub wegańska alternatywa)
  • świeża pietruszka
  • 1/2 szklanki surowego pęczaku

Jesienne klopsiki z warzywami - sycące i rozgrzewające

  • 300-350 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki surowego pęczaku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g parmezanu
  • świeża pietruszka do podania