Chirashi-zushi, czyli sushi w... bowlu. Z ikrą (dosłownie tudzież w przenośni), łososiem i tuńczykiem
Choć nie ma formy rolki i nie wymaga zwijania, chirashi-zushi to jedna z klasycznych form kulinarnej dumy Japonii, której nazwa oznacza... "rozsypane sushi". Inaczej niż w przypadku starannie dopieszczanego maki-zushi (czyli wersji najpopularniejszej), składniki swobodnie zdobią tu wierzch zaprawionego ryżu. Wersja Mateusza Gesslera łączy przy tym japońską tradycję z nowoczesnością – plastry łososia i tuńczyka (jakości sashimi, a więc nadające się do spożycia na surowo), awokado, chrupiący ogórek, aromatyczne shiso (zwane pachnotką – zioło łączące nuty mięty, bazylii i anyżu) i słona ikura (a więc łososiowa ikra) łączy się bowiem między innymi z majonezem. Efekt? Danie, w którym każdy składnik ma głos, a ich kompozycja tworzy zaskakującą harmonię.

Chirashi-zushi z łososiem, tuńczykiem i ikrą
Składniki:
- około 450 gramów ugotowanego ryżu do sushi
- 85 mililitrów octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 100 gramów łososia (klasy sashimi)
- 100 gramów tuńczyka (klasy sashimi)
- 1/2 awokado
- 1/2 świeżego ogórka
- 2 łyżki ikury
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- 1 łyżka poszatkowanego nori
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka wasabi
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście shiso (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W niewielkim rondelku połączyć ocet ryżowy z solą i cukrem, po czym podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Gotową zaprawę przestudzić i połączyć z ryżem, delikatnie mieszając łopatką, aby nie połamać ziaren. Ryż przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wystudzenia.
Łososia i tuńczyka pokroić w cienkie plasterki lub niewielkie kostki, awokado i ogórka zaś w cienkie plasterki, a liście shiso posiekać.
Do misek wrzucić po porcji ryżu, a następnie równomiernie ułożyć nań ryby, warzywa, majonez, ikurę, imbir i nori. Całość skropić sosem sojowym, posypać sezamem i płatkami chili, wasabi podawać osobno.