Chirashi-zushi, czyli sushi w... bowlu. Z ikrą (dosłownie tudzież w przenośni), łososiem i tuńczykiem

Redakcja

Redakcja

Chirashi-zushi
Chirashi-zushiAKPA

Chirashi-zushi z łososiem, tuńczykiem i ikrą

  • około 450 gramów ugotowanego ryżu do sushi  
  • 85 mililitrów octu ryżowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 100 gramów łososia (klasy sashimi) 
  • 100 gramów tuńczyka (klasy sashimi) 
  • 1/2 awokado 
  • 1/2 świeżego ogórka 
  • 2 łyżki ikury 
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1/2 łyżeczki płatków chili 
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu 
  • 1 łyżka poszatkowanego nori 
  • 1 łyżka marynowanego imbiru 
  • 1 łyżeczka wasabi 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 liście shiso (opcjonalnie)