Aromatyczna rolada z gęsi i wędzonych śliwek. Ten przepis zaskoczy gości

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Jesień to idealna pora na gęsinę. Dziś w ''halo tu poslat'' Martin Castro zaprezentował genialny przepis na roladę z piersi gęsi z wędzonymi śliwkami. To propozycja wykwintnego obiadu, który świetnie smakuje i jest lekkostrawny.

Pomysł na wykiwany i smaczny obiad
Pomysł na wykiwany i smaczny obiad 123RF/PICSEL

Jesienią daj szasnę gęsinie. To bardzo zdrowe i delikatne mięso

Dzisiejsza propozycja od Martina Castro to aromatyczna potrawa, która podbije serca Twoich gości. Rolada z gęsi z wędzonymi śliwkami nadaje się zarówno na elegancki obiad, jak i świąteczny posiłek.

Ciekawostką jest, że Polska jest jednym z największych w Europie producentów gęsiny. W naszym kraju niestety raczej mało spożywa się tego mięsa. To błąd, ponieważ, gęsina jest delikatnym i miękkim mięsem drobiowym, które jest bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Zawiera także wiele witamin i minerałów, między innymi A i E oraz witaminy z grupy B.

Składniki potrzebne do przygotowania rolady oraz sposób przygotowania

Składniki: 

  • 1 podwójna pierś z gęsi
  • 100 g śliwek wędzonych 
  • 100 g wędzonej słoniny 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 2 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 pęczek rozmarynu 
  • 2 białe cebule
  • 2 marchewki 
  • 200ml rosołu z gęsi albo rosołu drobiowego 
  • sznurek lub dratwa 

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. W blenderze miksujemy wędzoną śliwkę z wędzoną słoniną, później dodajemy posiekany czosnek, dwie szalotki oraz pokrojony szczypiorek. Piersi z gęsiny solimy, a potem smarujemy farszem ze śliwkami i dodajemy rozmaryn. Tak przygotowane mięso rolujemy i zawiązujemy sznurkiem.

Rolady wkładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy roladę z piersi, pokrojoną w kawałki cebulę, marchewki oraz rosół. Następnie zamykamy pojemnik folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na około 3 godziny. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas