Najzdrowsza na wigilii - dużo białka, mało kalorii, cenne Omega-3. To świąteczny superfood
To najzdrowsze danie na polskiej wigilii. Pełne białka i błonnika, bogate w składniki sprzyjające zdrowiu jelit, ma kwasy Omega-3, witaminy i minerały, a do tego jest niskokaloryczne. W święta można je jeść do woli - zdrowie może na tym sporo zyskać. Ma tak dobre właściwości, że warto po nie sięgać nie tylko w grudniu.

Na Wigilii jedz do woli. To zdrowe danie jest dobre nawet na diecie
Groch z kapustą znają wszyscy, ale kapustę z fasolą i kaszą jaglaną już nieco mniej z nas. Ta potrawa wigilijna znana jest przede wszystkim w województwie podkarpackim - została nawet wpisana na polską listę wyrobów tradycyjnych.
Danie z kuchni lasowieckiej przetrwało wieki w niezmienionej postaci, chociaż jak to zwykle w tradycyjnych przepisach bywa, ile domów, tyle wersji. Podstawowa składa się z kiszonej kapusty, fasoli "Jaś", kaszy jaglanej, cebuli i oleju lnianego. To prawdziwa zdrowotna królowa świąt, która można jeść nawet na diecie redukcyjnej.
Zobacz też: Najzdrowsza zupa PRL wraca do łask. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, a na jelita działa jak balsam
Najzdrowsza potrawa wigilijna. Dużo białka, mało kalorii, dobra dla jelit
Kapusta z fasolą i kaszą jaglaną składa się z samych superfoods. Kiszona kapusta to naturalny probiotyk, pełen witamin (C, B, K, A, E) oaz minerałów (żelazo, wapń, potas magnez). Może wspierać odporność i prawidłowe trawienie, dbać o florę jelitową i działać przeciwzapalnie. Oprócz tego, że smaczna i bardzo świąteczna, jest też niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo i może poprawiać pracę jelit.
Strączki, które w naszej potrawie reprezentuje fasola, to bogate źródło białka, niezwykle istotnego na diecie redukcyjnej, zapewnia uczucie sytości i może stabilizować poziom cukru we krwi.
Kasza jaglana zasługuje na osobny artykuł, bo to jedna z najzdrowszych kasz na świecie. Bezglutenowa, lekkostrawna, bogata w witaminy z grupy B i lecytynę, która może wspierać układ nerwowy i koncentrację. Oprócz tego jaglanka znana jest z właściwości alkalizujących, co pomaga w odkwaszaniu organizmu i szczególnie przydaje się w dzień przed Bożym Narodzeniem, gdy na stół wjeżdżają szynki i kiełbasy.
A najjaśniejszym złotem w tej tradycyjnej potrawie jest olej lniany. To jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów Omega-3, które słyną z wspierania zdrowia serca i układu krążenia oraz właściwości przeciwzapalnych. Olej lniany jest jednym z najcenniejszych tłuszczów serwowanych w święta.
Kapusta z fasolą i kaszą jaglaną jest więc pełna witamin, minerałów, zawiera kwasy Omega-3, dużo białka i błonnika, a w jednej średniej porcji jest około 250 kcal (wartość energetyczna wyliczona orientacyjnie na podstawie przepisu podzielonego na 12 porcji).
Zobacz też: Pij codziennie rano - ciesz się płaskim brzuchem i zdrowymi jelitami. Wystarczy kilka łyków
Jak zrobić wigilijną kapustę z fasolą i kaszą jaglaną?
Podstawowy przepis składa się z 1,5 kg kiszonej kapusty, 400 g fasoli "Jaś", 300 kg kaszy jaglanej, 1-2 cebul i oleju lnianego. "Jasia" trzeba moczyć całą noc w zimnej wodzie, a potem w tym samym płynie ugotować, oczywiście z dodatkiem soli.
Kapustę obgotowuje się lekko i odcedza, następnie zalewa zimną wodą i znów gotuje. Gdy robi się miękka, w garnku ląduje kasza jaglana, wcześniej przepłukana również zimną wodą. Na tym etapie dania w ogóle się nie miesza, kasza "dochodzi" na powierzchni kapusty - to chroni ją przed przypaleniem.
Dopiero, gdy kasza jest gotowa, dodaje się fasolę i cebulę podsmażoną na oleju lnianym (około 3 łyżki). Niektórzy dodają też suszone grzyby, co w Wigilię pasuje idealnie. Potrawa najlepiej smakuje podgrzewana na drugi dzień.






