Z miłości do piernika, czyli włoskie tiramisu inaczej – w świątecznym wydaniu
Kamil Olek
Święta to czas, kiedy kuchnia nieco częściej niż zazwyczaj staje się areną smakowych eksperymentów. Tym razem, wraz z Jurkiem Sobieniakiem, próbujemy więc "uświęcić" włoskie tiramisu, w którym to zamiast biszkoptów lądują nasze pierniczki, zaś kawę zastępuje... mleko. Ten polsko-włoski mariaż, pachnący aromatycznym cynamonem i migdałowym amaretto, zachwyca nie tylko smakiem, ale i prostotą, a ponadto łączy w sobie tradycję z odrobiną nowoczesności, stając się tym samym idealnym dopełnieniem świątecznych chwil przy stole.
Tiramisu inaczej – świątecznie, z mlekiem i pierniczkami
Składniki:
- 600 gramów pierniczków (katarzynek)
- 200 mililitrów amaretto
- 400 mililitrów ciepłego mleka
- 600 gramów mascarpone
- 4 żółtka
- 240 gramów cukru pudru
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Mascarpone umieścić w misce i delikatnie rozetrzeć rózgą, a następnie powoli połączyć z masą jajeczną, mieszając aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Amaretto wymieszać z ciepłym mlekiem. Na dno naczynia wyłożyć pierwszą warstwę pierniczków i nasączyć połową przygotowanej zalewy. Odczekać, aż pierniki wchłoną płyn, a następnie równomiernie rozsmarować połowę kremu mascarpone.
Na krem położyć kolejną warstwę nasączonych pierników i ponownie wyłożyć pozostały krem mascarpone, rozprowadzając go po całości. Wierzch posypać startymi lub pokruszonymi piernikami. Gotowy deser schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.