Soczysta polędwica z dorsza na parze w sosie smardzowym z warzywnym spaghetti w przepisie Mateusza Gesslera
Beata Maj
Delikatne mięso z dorsza znakomicie komponuje się z grzybowym aromatem. I właśnie takie połączenie, wzbogacone chrupiącymi warzywami podanymi w formie spaghetti proponuje dziś Mateusz Gessler.
Dziś w kuchni "halo tu polsat" rządzi Mateusz Gessler. Szef kuchni proponuje danie, którego wykonanie nie wymaga wyjątkowych kulinarnych umiejętności. O jego sukcesie decyduje doskonałe połączenie kremowego dorsza przyrządzonego na parze z lekko chrupiącymi warzywami przygotowanymi w formie spaghetti oraz wybornego sosu ze smardzów.
Przepis na polędwicę z dorsza na parze w sosie smardzowym z warzywnym spaghetti i brukselką
Składniki (na 2 osoby)
Polędwica z dorsza:
- Polędwica z dorsza - 300 g
- Sól
- Pieprz - do smaku
Sos smardzowy:
- Smardze mrożone 150 g
- Cebula szalotka - 1 szt
- Czosnek - 1 ząbek
- Śmietana 30 % - 300 ml
- Bulin grzybowy - 100 ml
- Masło klarowane - 30 g
- Koperek - do smaku
- Brukselka - 3 szt
- Orzechy ziemne - do smaku
Warzywa z patelni:
- Marchewka - 2 szt
- Pietruszka - 2 szt
- Seler - 1/2 szt
- Bulion grzybowy - 500 ml
Przygotowanie:
Dzień wcześniej rybę umyj, dopraw solą i pieprzem, przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej wraz z blachą z dziurkami na programie "gotowanie na parze" do 120°C. Przed włożeniem ponownie lekko posól i włóż do pieca na 9/11 min. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, przesmaż na maśle klarowanym razem ze smardzami, aż cebulka się zeszkli. Wtedy zalej patelnię wywarem, zredukuj o 1/3, dodaj śmietanę i zredukuj do zagęszczenia, dodaj posiekany koperek.
Z warzyw zrób spaghetti obieraczką, do gotującego się wywaru wrzuć warzywa na 30 sekund, aby lekko zmiękły, wyjmij na talerz, zwiń w gniazdko. Na gniazdko połóż rybę z pieca i polej sosem smardzowym, opcjonalnie można posypać prażonymi orzechami ziemnymi lub przyozdobić liśćmi brukselki.
Smacznego!