Soczysta polędwica z dorsza na parze w sosie smardzowym z warzywnym spaghetti w przepisie Mateusza Gesslera

Beata Maj

Beata Maj

Delikatne mięso z dorsza znakomicie komponuje się z grzybowym aromatem. I właśnie takie połączenie, wzbogacone chrupiącymi warzywami podanymi w formie spaghetti proponuje dziś Mateusz Gessler.

Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Mateusz Gessler
Katarzyna Cichopek, Maciej Kurzajewski i Mateusz GesslerDariusz GałązkaAKPA

Dziś w kuchni "halo tu polsat" rządzi Mateusz Gessler. Szef kuchni proponuje danie, którego wykonanie nie wymaga wyjątkowych kulinarnych umiejętności. O jego sukcesie decyduje doskonałe połączenie kremowego dorsza przyrządzonego na parze z lekko chrupiącymi warzywami przygotowanymi w formie spaghetti oraz wybornego sosu ze smardzów.

Przepis na polędwicę z dorsza na parze w sosie smardzowym z warzywnym spaghetti i brukselką

Składniki (na 2 osoby)

Polędwica z dorsza:

  • Polędwica z dorsza - 300 g
  • Sól
  • Pieprz - do smaku 

Sos smardzowy:

  • Smardze mrożone 150 g
  • Cebula szalotka - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Śmietana 30 % - 300 ml
  • Bulin grzybowy - 100 ml
  • Masło klarowane - 30 g
  • Koperek - do smaku
  • Brukselka - 3 szt
  • Orzechy ziemne - do smaku

Warzywa z patelni:

  • Marchewka - 2 szt
  • Pietruszka - 2 szt
  • Seler - 1/2 szt
  • Bulion grzybowy - 500 ml

Przygotowanie:

Dzień wcześniej rybę umyj, dopraw solą i pieprzem, przykryj szczelnie folią i włóż do lodówki. Piekarnik nagrzej wraz z blachą z dziurkami na programie "gotowanie na parze" do 120°C. Przed włożeniem ponownie lekko posól i włóż do pieca na 9/11 min. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, przesmaż na maśle klarowanym razem ze smardzami, aż cebulka się zeszkli. Wtedy zalej patelnię wywarem, zredukuj o 1/3, dodaj śmietanę i zredukuj do zagęszczenia, dodaj posiekany koperek.

Z warzyw zrób spaghetti obieraczką, do gotującego się wywaru wrzuć warzywa na 30 sekund, aby lekko zmiękły, wyjmij na talerz, zwiń w gniazdko. Na gniazdko połóż rybę z pieca i polej sosem smardzowym, opcjonalnie można posypać prażonymi orzechami ziemnymi lub przyozdobić liśćmi brukselki.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas