Śniadanie doskonałe w skandynawskim stylu. Z pieczonym łososiem i jajeczną pastą

Kamil Olek

Kamil Olek

Kanapka jaka jest – każdy widzi. No, chyba że w grę wchodzi ta z przepisu Jurka Sobieniaka, inspirowana nieco smakami Skandynawii. Ciemny chleb, marynowany i pieczony w niskiej temperaturze łosoś, a do tego jajeczna pasta ze szczypiorkiem... Czego chcieć więcej?

Kanapka z jajkiem i łososiem
Kanapka z jajkiem i łososiemDariusz GałązkaAKPA

Łososiowo-jajeczna kanapka na ciemnym pieczywie

Składniki:   

  • 1 bochenek ciemnego chleba na zakwasie  
  • 1 kilogram filetu z łososia 
  • 5 jajek   
  • 200 gramów majonezu   
  • 4 ząbki czosnku   
  • 100 mililitrów oliwy   
  • 2 limonki   
  • szczypiorek 
  • cząber  
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Łososia natrzeć solą, pieprzem, cząbrem oraz skórką otartą z limonek, a następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C (z funkcją pary).

W międzyczasie oliwę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie mieszanką tą polać łososia. Całość odstawić.

Jajka z kolei ugotować na twardo, a następnie rozdrobnić i wymieszać z majonezem oraz szczypiorkiem.

Łososia podawać na chlebie wraz z jajkami.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas