Śniadanie doskonałe w skandynawskim stylu. Z pieczonym łososiem i jajeczną pastą
Kamil Olek
Kanapka jaka jest – każdy widzi. No, chyba że w grę wchodzi ta z przepisu Jurka Sobieniaka, inspirowana nieco smakami Skandynawii. Ciemny chleb, marynowany i pieczony w niskiej temperaturze łosoś, a do tego jajeczna pasta ze szczypiorkiem... Czego chcieć więcej?
Łososiowo-jajeczna kanapka na ciemnym pieczywie
Składniki:
- 1 bochenek ciemnego chleba na zakwasie
- 1 kilogram filetu z łososia
- 5 jajek
- 200 gramów majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 100 mililitrów oliwy
- 2 limonki
- szczypiorek
- cząber
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia natrzeć solą, pieprzem, cząbrem oraz skórką otartą z limonek, a następnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 120°C (z funkcją pary).
W międzyczasie oliwę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie mieszanką tą polać łososia. Całość odstawić.
Jajka z kolei ugotować na twardo, a następnie rozdrobnić i wymieszać z majonezem oraz szczypiorkiem.
Łososia podawać na chlebie wraz z jajkami.